Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hra na nástroj 3 (KHK / HNN3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHK / HNN3 - Hra na nástroj 3, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Technická cvičení, etudy, skladby a písně prezentované vyučujícím i studenty.

Získané způsobilosti

Studenti si postupně osvojují potřebné pensum dovedností ve hře na klavír s cílem jejich následného uplatnění ve hře skladeb a písní, tj. jejich budoucího využití v hudebně výchovné praxi.

Literatura

Mae-Burnam, E. A Dozen a Day. Anglie,, 1956. Já, písnička zpěvník (výběr I. - IV.). Cheb: Music,, 1997. nullPřednesová literatura. Czerny, C. Sbírky etud (výběr op. 261, 849, 821, 299). Hurník, I. Škola čtyřruční hry. Praha: Supraphon. Kleinová, E. Škola hry z listu. Praha: Supraphon,, 1982. Bezděk, J. Úvod do harmonizace české lidové písně a do její jednoduché stylizace pro klavír a akordeon (určeno stud. 2. - 5. roč. učitelství pro 2. stupeň a střední školy). 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 1994. ISBN 80-7043-108-3.

Požadavky

Podmínkou absolvování předmětu je splnění povinného pensa dovedností a vystoupení na kolektivní přehrávce v závěru semestru. Na přehrávku si připraví pokročilí obě přednesové skladby a deset písní. Začátečníkům ve hře na klavír je opět doporučeno pokračovat v docházce na paralelní výuku k učitelům mimo KHK. Cvičení slouží pouze ke kontrole a usměrnění postupu při samostudiu. Podmínkou absolvování je i jejich výstup na kolektivní přehrávce s výběrem jednoho z povinných přednesů (z HNN2 a HNN3 a hra deseti písní). K závěrečnému vystoupení předloží všichni studenti vyplněné a podepsané tabulky s absolvovaným repertoárem.Požadavky: A.Pokročilí studenti (absolventi konzervatoře, obou cyklů ZUŠ):Stupnice: As, as, Fis, fis, Cis, cis2 etudy 2 přednesové skladby z období impresionismu a 20. století10 písní s odlišnou stylizací doprovodu, transpozice lidových písní do pěvecky vhodných tónin B. Začátečníci a méně pokročilí studentiStupnice: a, e, d, g, f, h (protipohybem, nebo rovným pohybem)2 etudy1 přednesová skladba: D. Kabalevskij: Lehké variace 10 písní v jednoduché stylizaci

Garant

PhDr. Štěpánka Lišková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Štěpánka Lišková, Ph.D.