Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hra na klávesový nástroj (KHK / HRMŠ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHK / HRMŠ1 - Hra na klávesový nástroj, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy hry na klavír: technická cvičení, stupnice, hra melodie lidových písní i stylizovaného doprovodu.

Získané způsobilosti

V rámci skupinové výuky student prokáže:- dovednost hry 5 písní (dohromady) s akordickým i rozloženým doprovodem- fungující nezávislost rukou při akordickém i rozloženém doprovodu písní- dovednost hry 5 technických cvičení dle výběru pedagoga

Literatura

Emons. Evropská klavírní škola. Šimanovský, Zdeněk; Tichá, Alena. Lidové písničky a hry s nimi. Vyd. 1. Praha : Portál, 1999. ISBN 80-7178-323-4.Burnam. Technická cvičení.

Požadavky

Požadavky na studentaZačátečníci AStudent zahraje:- chromatický posun T 5/3 dur v rozsahu c1-c2, zvlášť- přípravná cvičení na rozezpívání zvlášť -pravá ruka 12345,13531- alespoň 5 elementárních technických cvičení dle výběru vyučujícího BGS, Burnam, Emons aj.)- kadence T S6/4 T D6 T v C, G, D, F- stupnice C,G,D (F) zvlášť přes 2 oktávy- 5 písní dohromady s akordickým doprovodem levé, z toho 2 s rozloženým stylizovaným doprovodem 5-1-3-1Písně opatří předehrou, akordickým či stylizovaným doprovodem a příslušnými funkčními značkami, během hry dokáže student dát hlavou pokyn ke zpěvu, melodii bude hrát pokud možno vázaně.Podmínka udělení zápočtu:- fungující nezávislost rukou při rozloženém a akordickém doprovodu písní!Pokročilí B:- splní požadavky A. v celém rozsahu- předvedou hru minimálně 10 písní se stylizovaným doprovodem - valčík, polka, rozklad 5-1-3-1- zahrají dva doprovody umělých písní (daných skladatelem)

Garant

PhDr. Štěpánka Lišková, Ph.D.