Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hra na klávesový nástroj (KHK / HRMŠ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHK / HRMŠ2 - Hra na klávesový nástroj, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hra lidových i umělých písní, stylizovaných doprovodů, technických cvičení i skladeb, vhodných pro začlenění do hudebně výchovné praxe na MŠ.

Získané způsobilosti

Student/ka dokáže- zahrát technická cvičení, stupnice odpovídající úrovně (viz požadavky)- hrát jednoduché stylizované doprovody lidových i umělých písní- transponovat lidové písně do pěvecky vhodných tónin- zahrát jednoduchou skladbu k poslechovým či pohybovým činnostem i originální doprovod písně Pokročilí studenti rozšíří svoje dovednosti dle dále uvedených požadavků.

Literatura

Dirigování písní. Portál, Praha, 1996. Šimanovský, Zdeněk; Tichá, Alena. Lidové písničky a hry s nimi. Vyd. 1. Praha : Portál, 1999. ISBN 80-7178-323-4.Stojan, Jaroslav. Maličká su obrázkový zpěvník pro děti předškolního věku, jejich rodiče a paní učitelky. 2. 1. vyd. Přerov : Jasto, 1997. ISBN 80-901932-6-9.Kodejška, Miloš. Příručka klavírních doprovodů a dirigování písní v mateřské a základní škole. 1. vyd. Praha : Portál, 1996. ISBN 80-7178-099-5.Sešit písní pro studenty učitelství I. stupně 2. třída. 2., přepracované vyd. Plzeň : Hra, 1998.

Požadavky

ZačátečníciStudent zahraje:- chromatický posun T 5/3( trojzvuk) dur a moll v rozsahu c1- c2, dohromady- modely pěveckých cvičení na rozezpívání- kadence k probíraným písním T S6/4 T D6 T- levou rukou v akordech, ve stylizovaném rozkladu polky, valčíku ( přiznávky staccato)- různé druhy doprovodů písní- dudáckou kvintou, valčíkový, polkový, synkopický, akordický, rozložený- stupnice C, G, D, F, ES, v protipohybu přes jednu (dvě) oktávu dohromady - technická cvičení (dle výběru vyučujícího) - min. 5- alespoň 25 písní (včetně písní povinných)- lidové písně transponuje do pěvecky vhodných tónin - výběr pěvecky i rytmicky jednodušších písní např. z knihy Zd. Šimanovského, A. Tiché: Lidové písničky a hry s nimi, Portál, 1999, nebo Kulhánková Eva: Písničky a říkadla s tancem, Portál, Praha 1999, J. a P. Stojan: Maličká su ,Přerov,Jasto 1996, příp. dle výběru pedagoga- z toho alespoň 5 písní umělých- každou píseň opatří krátkou předehrou (dohrou), doporučujeme zápis písní do notového sešitu- 1 skladbu k poslechovým činnostem, 1 orig. doprovod umělé písněpozn. k doprovodu písní - doporučuji zjednodušit na základní harmonické funkcePísně povinné:Zpěvník Maličká su : Zlatá brána otevřená (říkadlový typ písně)Běžela ovečka (synkopický doprovod)Pec nám spadla (polka)Vyletěl holoubek (mollové akordy) Maličká su (synkopy) Běží liška k Táboru (polka)Cib, cib, cibulenka (polka)V zahradě na hrušce (valčík)Šel zahradník do zahrady (pochodová píseň)Když jsem jel do Prahy pro hrách ( valčík)Šestáková: VčelkaHradecký: To je on, malý slon Studenti pokročilí: - splní A. v celém rozsahu- 2 doprovody umělých písní, doprovody písní dle akordických značek, hra stupnic dle úrovně techniky Pokročilí B:Podmínka udělení zápočtu: fungující nezávislost rukou při rozloženém, akordickém, valčíkovém či polkovém doprovodu písní! Seznamy nacvičených písní uschovejte, předložíte je ke zkoušce z didaktiky.

Garant

PhDr. Štěpánka Lišková, Ph.D.