Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební sondy (KHK / HSO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHK / HSO - Hudební sondy, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Problematika české hudby 19. století (vnitřní periodizace, hudebně stylový vývoj, fenomén tzv. národní hudby, jeho kritéria, wagnerismus, wagnerianismus aj., hlavní skladatelské osobnosti a jejich kompoziční vývoj).Stručný přehled hudebních dějin Plzně a západočeského regionu.

Získané způsobilosti

1. Znalost:znát problematiku, vývojová specifika, badatelské problémy a vývoj interpretace jednotlivých dílčích období českých hudebních dějinzapamatovat si hlavní typy institucí, mimořádné interpretační, organizační i kompoziční osobnosti a počiny reginální hudební kultury2. Pochopení:vysvětlit hlavní periodizační epochy v českých hudebních dějinách, jejich vývojové trendy a specifika oproti evropským hudebním dějinám.objasnit badatelské přístupy k jednotlivým epochám českých hudebních dějin a jejich vývoj.objasnit vývoj koncepce a pojetí (výklad) jednotlivých epoch českých hudebních dějinvysvětlit a popsat strukturu dostupného pramenného materiálu k českým hudebním dějinám a problém jeho studia.rozlišit základní periodizační a výkladová specifika dějin české hudby a hudební kultury oproti dějinám hudby v Evropě, popř. ve světě3. Aplikace:vytvoření základního přehledu hlavních vývojových trendů české hudby a jejího pojetí česou hudební historiografiíjednotlivá období/fáze vývoje, hudební druhy, skladatelské osobnosti uvést do obecně historických, politických, společenských, kulturních aj. souvislostídějiny chápání a výkladu českých dějin hudby uvést do obecně historických, politických, společenských, kulturních aj. souvislostí4. Analýza:analyzovat specifika jednotlivých hudebně-vývojových období, hudebních druhů, skladatelských osobností, kompozičních stylů v rámci dějin české hudební kulturyanalyzovat specifika jednotlivých fází chápání a výkladu českých dějin hudby 5. Syntéza:shrnout problematiku vývoje českých dějin hudby a dějin hudby jihozápadních Čechrozpoznání a formulace specifik vývoje hudební kultury jihozápadních Čech vůči vývoji české hudební kultury obecně6. Vyhodnocení:uchopit a zhodnotit hlavní trendy ve vývoji české hudební kultury uchopit a zhodnotit hlavní trendy ve vývoji české hudební historiografieshrnout význam regionálního hudebního vývoje jihozápadních Čech z hlediska českých hudebních dějin a hudební kultury

Literatura

Kouba, Jan. ABC hudebních slohů : Od raného středověku k W. A. Mozartovi. Praha : Supraphon, 1988. Volek T., Jareš S. Dějiny české hudby v obrazech. Od nejstarších památek do vybudování Národního divadla. Praha,, 1987. Pohanka J. Dějiny české hudby v příkladech. Praha,, 1958. Smolka, Jaroslav. Dějiny hudby. Vyd. 1. Brno : Togga, 2001. ISBN 80-902912-0-1.Michels, Ulrich. Encyklopedický atlas hudby. Praha : Lidové noviny, 2000. ISBN 80-7106-238-3.Hudba v českých dějinách:Od středověku do nové doby. 1. vyd. Praha:Horizont, 1983. Fukač, Jiří. Slovník české hudební kultury. 1. vyd. Praha : Editio Supraphon, 1997. ISBN 80-7058-462-9.Fiala, Jaroslav. Západočeská vlastivěda. [Svazek 3], Hudba. Plzeň : Pedagogická fakulta Západočeské univerzity, 1995. ISBN 80-7043-122-9.

Požadavky

Aktivní podíl na seminářích

Garant

Mgr. Vít Aschenbrenner, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Vít Aschenbrenner, Ph.D.