Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební sondy (KHK / HSO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHK / HSO1 - Hudební sondy, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Problematika české hudby 1620-1810 (vnitřní periodizace, hudebně stylový vývoj, pramenná základna a její specifika, stav bádání, badatelské metody, soudobá provozovací praxe a dobový instrumentář, hlavní skladatelské osobnosti a jejich kompoziční vývoj).2) Problematika české hudby 19. století (vnitřní periodizace, hudebně stylový vývoj, fenomén tzv. národní hudby, jeho kritéria, wagnerismus, wagnerianismus aj., hlavní skladatelské osobnosti a jejich kompoziční vývoj).3) Hudební dějiny Plzně a západočeského regionu.

Získané způsobilosti

1. Znalost:znát problematiku, vývojová specifika, badatelské problémy a vývoj interpretace jednotlivých dílčích období českých hudebních dějinzapamatovat si hlavní typy institucí, mimořádné interpretační, organizační i kompoziční osobnosti a počiny reginální hudební kultury2. Pochopení:vysvětlit hlavní periodizační epochy v českých hudebních dějinách, jejich vývojové trendy a specifika oproti evropským hudebním dějinám.objasnit badatelské přístupy k jednotlivým epochám českých hudebních dějin a jejich vývoj.objasnit vývoj koncepce a pojetí (výklad) jednotlivých epoch českých hudebních dějinvysvětlit a popsat strukturu dostupného pramenného materiálu k českým hudebním dějinám a problém jeho studia.rozlišit základní periodizační a výkladová specifika dějin české hudby a hudební kultury oproti dějinám hudby v Evropě, popř. ve světě3. Aplikace:vytvoření základního přehledu hlavních vývojových trendů české hudby a jejího pojetí česou hudební historiografiíjednotlivá období/fáze vývoje, hudební druhy, skladatelské osobnosti uvést do obecně historických, politických, společenských, kulturních aj. souvislostídějiny chápání a výkladu českých dějin hudby uvést do obecně historických, politických, společenských, kulturních aj. souvislostí4. Analýza:analyzovat specifika jednotlivých hudebně-vývojových období, hudebních druhů, skladatelských osobností, kompozičních stylů v rámci dějin české hudební kulturyanalyzovat specifika jednotlivých fází chápání a výkladu českých dějin hudby 5. Syntéza:shrnout problematiku vývoje českých dějin hudby a dějin hudby jihozápadních Čechrozpoznání a formulace specifik vývoje hudební kultury jihozápadních Čech vůči vývoji české hudební kultury obecně6. Vyhodnocení:uchopit a zhodnotit hlavní trendy ve vývoji české hudební kultury uchopit a zhodnotit hlavní trendy ve vývoji české hudební historiografieshrnout význam regionálního hudebního vývoje jihozápadních Čech z hlediska českých hudebních dějin a hudební kultury

Literatura

Kouba, Jan. ABC hudebních slohů : Od raného středověku k W. A. Mozartovi. Praha : Supraphon, 1988. Volek T., Jareš S. Dějiny české hudby v obrazech. Od nejstarších památek do vybudování Národního divadla. Praha,, 1987. Pohanka J. Dějiny české hudby v příkladech. Praha,, 1958. Smolka, Jaroslav. Dějiny hudby. Vyd. 1. Brno : Togga, 2001. ISBN 80-902912-0-1.Michels, Ulrich. Encyklopedický atlas hudby. Praha : Lidové noviny, 2000. ISBN 80-7106-238-3.LÉBL V. a kol. Hudba v českých dějinách. Praha, 1984. Hudba v českých dějinách:Od středověku do nové doby. 1. vyd. Praha:Horizont, 1983. Fukač, Jiří. Slovník české hudební kultury. 1. vyd. Praha : Editio Supraphon, 1997. ISBN 80-7058-462-9.Fiala, Jaroslav. Západočeská vlastivěda. [Svazek 3], Hudba. Plzeň : Pedagogická fakulta Západočeské univerzity, 1995. ISBN 80-7043-122-9.

Požadavky

Aktivní podíl na seminářích

Garant

Mgr. Vít Aschenbrenner, Ph.D.