Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební pedagogika (KHK / HUP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHK / HUP - Hudební pedagogika, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hudební pedagogika a její výzkumné metody. Hudební výchova od nejstarších období do doby osvícenské. Dějiny hudební výchovy v českých zemích od doby osvícenské do konce 19. století. Nové přístupy k hudební výchově ve 20. století.Pedagogický přínos projektu Dům dětství. Vznik současné koncepce hudební výchovy u nás - východiska, principy, dokumenty. Vokální intonace. Historický přehled metod vokální intonace. Nácvik písně tonální intonační metodou (zejména metodou solmizační a metodou opěrných písní). Snahy o komplexní hudební výchovu - významné české a zahraniční koncepce. Integrativita v hudební pedagogice.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student/ka:- Porozumí základním pojmům z hudební pedagogiky a její metodologie.- Zapamatuje si a dokáže charakterizovat vývojové tendence hudební výchovy od nejstarších období do současnosti, vymezí důležité znaky hudební výuky v jednotlivých obdobích.- Analyzuje příčiny vzniku současné koncepce hudební výchovy (včetně kurikulární reformy) a uvede je do souvislostí s vývojem hudebně pedagogického myšlení ve 20. století.- Zhodnotí význam užití intonačních metod pro rozvoj hudebnosti žáka a posoudí účinnost jednotlivých metod.- Dokáže prakticky použít nejméně dvě tonální intonační metody (solmizační, Danielova m. opěrných písní) při nácviku písní.- Identifikuje na "živé" vyučovací jednotce hudební výchovy prvky aktivity a tvořivosti žáků, posoudí míru a funkčnost komplexnosti a integrativity hudebně výukových prvků.- Slovně vyjádří a přehledně zapíše svá pozorování a hodnocení výuky.

Literatura

Hurník I. - Eben P. Česká Orffova škola. Praha,, 1969. Gregor, Vladimír. Dějiny hudební výchovy v českých zemích a na Slovensku. 2., dopl. vyd. Praha : Supraphon, 1990. ISBN 80-7058-131-X.Fukač J. - Poledňák I. Hudební pedagogika. In. Hudební věda II. Praha,, 1988. Sedlák, František. Nové cesty hudební výchovy : na základní škole. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1977. Gause, František. Počátky moderních proudů v naší hudební výchově. 1. vyd. Praha : Supraphon, 1975. Slavíková, M. Úvod do hudební pedagogiky. E-learningový kurz. Plzeň:ZČU,, 2006.

Požadavky

K zápočtu : 1. Student provede samostatné pozorování kolektivního hudebního vyučování na typu a stupni školy, který si sám zvolí. Výsledky pozorování zaznamená a provede jejich analýzu, podle zadání vyučujícího. 2. Student si na začátku semestru zvolí hudebně pedagogické téma, které jej zajímá, a prezentuje toto téma v semináři (poznatky doplní praktickými ukázkami, aktivně zapojí spolužáky). Rozvine a vede diskusi k tématu v semináři. 3. Na zadané písni popíše a demonstruje postup jejího nácviku tonální intonační metodou.Zkouška : 1. Student pohovoří o problematice vylosovaného tématu. Prokáže schopnost nazírat hudebně pedagogické problémy v dějinných souvislostech. 2. Student demonstruje postup nácviku zadané písně tonální intonační metodou.Témata ke zkoušce: 1. Hudební pedagogika a její metody. 2. Hudební výchova od nejstarších období do doby osvícenské.3. Dějiny hudební výchovy v českých zemích od doby osvícenské do konce 19. stol. 4. Nové přístupy k hudební výchově ve 20. století. 5. Pedagogický přínos projektu Dům dětství.6. Vznik současné koncepce hudební výchovy u nás - východiska, principy, dokumenty.7. Vokální intonace. Postup při nácviku písně intonační metodou.8. Historický přehled metod vokální intonace. 9. Snahy o komplexní hudební výchovu - významné české a zahraniční koncepce.10. Integrativita v hudební pedagogice.

Garant

Doc. PaedDr. Marie Slavíková, CSc.

Vyučující

Doc. PaedDr. Marie Slavíková, CSc.