Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hlasová výchova ve sboru (KHK / HVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHK / HVS - Hlasová výchova ve sboru, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Význam pěvecké výchovy ve sboru. Hlasové ústrojí a vznik zpěvního hlasu. Druhyhlasu, zařazení do hlasových skupin ve sboru. Základy pěvecké techniky ve sboru ?pěvecký postoj, dýchání, artikulační technika. Správné tvoření tónu. Zpěvní artikulace. Hlasová cvičení a rozezpívání - Motivace. Souvislost nesprávné intonace s nedostatky v pěvecké technice. Hlasová hygiena, vady a poruchy hlasu.

Získané způsobilosti

Student si zapamatuje základní teoretické poznatky o vzniku hlasu a pěvecké technice, o pedagogických zásadách a postupech při výuce pěveckých kompetencí. Osvojí si rozdělení, způsoby provádění a možnosti využití hlasových cvičení pro systematický rozvoj individuálních i kolektivních pěveckých dovedností a návyků sborových zpěváků. Analyzuje jejich pěvecké výkony, diagnostikuje nedostatky v pěvecké technice a navrhuje způsoby jejich odstranění.

Literatura

Raninec J. Hlasová výchova pre učitelov. Bratislava: UK,, 1992. Vennard W. Singing: The mechanism and the Technique. USA: Carl Fischer,, 1999. Martienssen F. Vědomé zpívání. Praha,, 1987. Kalmárová L. Zdravý hlas - pekný spev. Prešov,, 1998. Husler, Frederick. Zpěv : vrozené fyzické vlastnosti hlasového orgánu : návod k rozvinutí zpěvního hlasu. 1. vyd. [Ostrava] : F-Print, 1995. ISBN 80-901883-0-3.

Požadavky

Aktivní podíl na práci v seminářích, které proběhnou formou blokové výuky (praktické provedení rozezpívání sboru, cvičení ke zvládnutí základních technických problémů ve sborové praxi). Zápočtový test.

Garant

Doc. PaedDr. Daniela Mandysová