Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sborový zpěv 3 (KHK / SBZ3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHK / SBZ3 - Sborový zpěv 3, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Nácvik staccata, portamenta, crescenda a decrescena, piana. Vyrovnávání a neutralizace vokálů. Interpretace národních písní, písní na lidové texty a jednodušších arií antiche (do r. 1750). Pěvecká cvičení v praxi: nácvik rytmicko - melodických modelů k rozezpívání - chromatické transpozice vlastního zpěvu a klavírního doprovodu (směrem nahoru). Aktivní soustavná činnost v některém z fakultních pěveckých sborů. Příprava na kultivovaný hlasový projev budoucího učitele a pracovníka v kultuře.

Získané způsobilosti

Student zvládá zpěv staccato a portamento, crescendo a decrescendo, piano. Při artikulaci má vyrovnané vokály a ve vyšších polohách je neutralizuje. Poučeně interpretuje písně na lidové texty a snazší arie antiche. Aplikuje pěvecká cvičení v praxi: zpívá rytmicko - melodické modely k rozezpívání v chromatických transpozicích s vlastním klavírním doprovodem (směrem nahoru). Student by měl dosáhnout schopnosti kvalitní práce jako člen pěveckého sboru, seznámit se se způsoby práce a osvojit si studovanou sborovou literaturu.

Literatura

POLOHOVÁ, Marta. Antológia pieňověj tvorby od renesancie po súčasnosť pre ženské hlasy. Prešovská univerzita v Prešove., 2003. ISBN 80-8068-221-6.Sborová literatura různých historických epoch. BOKŮVKOVÁ, Vlasta; JIROUŠKOVÁ, Svatava. Uplatnění písní v pěvecké výchově na pedagogické fakultě . Plzeň : Západočeská univerzita, 1991. ISBN 80-7043-041-9.LUHANOVÁ-JIROUŠKOVÁ, Svatava; MANDYSOVÁ, Daniela. Výběr a uplatnění pěveckých etud v pěvecké výchově. Plzeň : Západočeská univerzita, 1996.

Požadavky

Zvládnutí dalších prvků pěvecké techniky - legato a staccato ve skocích (2 - 5), zpěv v nižší dynamice (p), volné hrdlo. Nácvik pěvecké literatury dle výběru pedagoga s přihlédnutím k individuálním hlasovým předpokladům a pěveckým dovednostem studenta. Aktivní podíl na práci v seminářích a na vystoupeních sboru. Zvládnutí sborové literatury různých historických období určené pro ženské, mužské či smíšené sbory.Povinná návštěva tří koncertů pořádaných KHK v průběhu semestru bude doložena programy.

Garant

Doc. PaedDr. Daniela Mandysová

Vyučující

Mgr. Vít Aschenbrenner, Ph.D.Mgr. et Mgr. Romana Feiferlíková, Ph.D.Doc. PaedDr. Daniela Mandysová