Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sborový zpěv 1 (KHK / SZP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHK / SZP1 - Sborový zpěv 1, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Příprava na kultivovaný hlasový projev budoucího učitele. Nácvik náročnějších prvků pěvecké techniky a rozvíjení pěveckých dovedností ? pěvecká a zpěvní artikulace, frázování. Jednohlasý a vícehlasý zpěv lidových písní z učebnic dle výběru pedagoga s přihlédnutím k individuálním hlasovým předpokladům a pěveckým dovednostem studenta. Aktivní soustavná činnost v některém z fakultních pěveckých sborů. Sborová literatura různých historických období určená pro ženské, mužské, či smíšené sbory.

Získané způsobilosti

Student ovládá svůj hlas a má upevněny pěvecké návyky: dechová opora, smíšená rezonance ve většině tónů hlasového rozsahu, vyrovnané vokály ve všech polohách, srozumitelná artikulace. Je připraven na kultivovaný, erudovaný hlasový projev budoucího učitele Hv, na stylové provádění lidových písní jednohlasých i vícehlasých. Student umí správně frázovat, hlas zvládá v postupné změny dynamice. Student by měl dosáhnout schopnosti kvalitní práce jako člen pěveckého sboru. Seznámí se se způsoby sborové práce a osvojí si základní českou i světovou sborovou literaturu.

Literatura

Já, písnička : Zpěvník pro žáky základních škol : 1. díl : Pro 1. - 4. třídu. Já, písnička : Zpěvník pro žáky základních škol : 2. díl : Pro 5. - 9. třídu. Sborová literatura různých historických epoch. Zpěvníky a učebnice Hv pro II. stupeň ZŠ.

Požadavky

Aktivní podíl na práci v seminářích a povinná účast na vystoupeních sboru během celého semestru. Zvládnutí sborové literatury různých historických období, určené pro ženské, mužské či smíšené sbory. Hlas posazený v rezonanci, bez intonačních problémů, s dynamickým odstíněním. Srozumitelná artikulace, schopnost interpretace skladeb různých žánrů. Nácvik pěvecké literatury dle výběru pedagoga s přihlédnutím k individuálním hlasovým předpokladům a pěveckým dovednostem studenta. Zpaměti interpretovat vybrané písně.Veřejné předzpívání: 2 lidové písně. Povinná návštěva tří koncertů pořádaných KHK bude doložena programy se stručným hodnocením.

Garant

Doc. PaedDr. Daniela Mandysová