Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do hudební psychologie (KHK / UPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHK / UPS - Úvod do hudební psychologie, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hudební psychologie jako samostatná vědecká disciplína. Vznik a vývoj hudebních schopností. Hudebnost, hudební nadání. Klasifikace hudebních schopností. Hudební sluch. Tonální cítění. Harmonické cítění. Hudební paměť. Hudební představivost. Rytmické cítění. Hudební myšlení. Psychologie hudební tvořivosti. Základy hudebních dovedností. Psychologické aspekty pěveckých činností. Psychologie hudebního vnímání. Amúzie. Hudební vývoj člověka. Diagnostika hudebních schopností.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student/ka:- chápe zákonitosti procesu hudebního vývoje člověka;- dovede zkonstruovat test hudebnosti a má zkušenost s jeho praktickým ověřením;- rozumí zákonitostem hudebního vnímání a rozvíjení hudební tvořivosti u dětí a dospívajících;- rozumí psycho-fyziologickým mechanizmům osvojování hudebních dovedností včetně jejich negativních průvodních jevů (tréma).

Literatura

Franěk, Marek. Hudební psychologie. V Praze : Karolinum, 2005. ISBN 80-246-0965-7.Slavíková, Marie. Psychologické aspekty hlasové výchovy žáků základní školy. Plzeň : Západočeská univerzita, 2004. ISBN 80-7043-261-6.Holas, Milan. Psychologie hudby v profesionální hudební výchově. Jinočany : H & H, 1993. ISBN 80-85787-25-3.Drábek, Václav. Stručný průvodce hudební psychologií. Praha : Pedagogická fakulta UK, 2004. ISBN 80-7290-161-3.Poledňák, Ivan. Stručný slovník hudební psychologie. Praha : Supraphon, 1984. Sedlák, František. Základy hudební psychologie : Celost. učebnice pro stud. pedag. fakult. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1990. ISBN 80-04-20587-9.

Požadavky

K ZÁPOČTU: 1. Student prokáže svoji aktivitou při diskuzi v sminářích, že probíraná témata reflektuje a zaujímá k nim kriticky hodnotící přístup. 2. Student si na začátku semestru zvolí téma z hudební psychologie, které jej zajímá, a přednese k tématu ústní referát s hudebními nebo jinými názornými ukázkami. 3. Student samostatně zpracuje návrh dvou testů - kolektivního testu hudebně sluchových schopností a individuálního testu pěveckoreprodukčních dovedností. Oba testy prakticky ověří, graficky zpracuje výsledky testů a seznámí s nimi v semináři. Testy a záznam o jejich ověření student předloží i u zkoušky. KE ZKOUŠCE: 1. Student předloží vlastní zpracované testy hudebnosti a grafický záznam výsledků, objasní svůj diagnostický záměr, výsledky, zamyslí se nad možnostmi užití testů v praxi. 2. Student pohovoří k vylosovanému tématu z hudební psychologie.Témata : Hudební psychologie jako samostatná vědecká disciplína. Vznik a vývoj hudebních schopností. Hudebnost, hudební nadání. Klasifikace hudebních schopností. Hudební sluch. Tonální cítění. Harmonické cítění. Hudební paměť. Hudební představivost. Rytmické cítění. Hudební myšlení. Psychologie hudební tvořivosti. Základy hudebních dovedností. Psychologické aspekty pěveckých činností. Psychologie hudebního vnímání. Amúzie. Hudební vývoj člověka. diagnostika hudebních schopností.

Garant

Doc. PaedDr. Marie Slavíková, CSc.

Vyučující

Doc. PaedDr. Marie Slavíková, CSc.