Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy taktovací techniky (KHK / ZTT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHK / ZTT - Základy taktovací techniky, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Dirigování a jeho smysl. Základní dirigentský postoj. Přípravné gesto a nástup. Nejpoužívanější taktovací typy a jejich provedení legatovým a staccatovým gestem. Závěrová gesta. Dirigování nadhodnot a podhodnot, dělení a lomení gesta, slučování gesta. Předtaktí úplné a neúplné. Koruna závěrová a průběžná. Změna taktu, tempo a jeho změny. Dynamické taktování. Pohybové osamostatnění paží.

Získané způsobilosti

Student si bezpečně osvojí základní dirigentská gesta, umožňující získat komplexní přípravu pro samostatné vedení pěveckého sboru.

Literatura

Hilmera O. Cesta sbormistrova. Praha,, 1945. Lýsek F. Dětský sborový zpěv. Praha,, 1958. Kolář, Jiří; Rob, Josef; Štíbrová, Ivana. Sborový zpěv a řízení sboru : Určeno pro posl. fak. pedagog. 2. 1. vyd. Praha : SPN, 1986. Svoboda J. Učebnice dirigování a sborového umění. Praha,, 1962. Brož, Jaroslav. Základy dirigování. 1. vyd. Praha : Panton, 1982.

Požadavky

Aktivní podíl na práci v seminářích (praktické zvládání taktovací techniky, dirigování jednodušších sborových skladeb).

Garant

Doc. PaedDr. Zdeněk Vimr