Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika s didaktikou /aritmetika/ (KMT / 9MD2R)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / 9MD2R - Matematika s didaktikou /aritmetika/, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Rovnice a nerovnice v učivu 1. stupně2. Vyjádření přirozeného čísla v číselné soustavě3. Početní výkony s přirozenými čísly v desítkové soustavě4. Početní výkony s přirozenými čísly v soustavách o základu z 105. Možnosti zavedení celých čísel na 1. stupni6. Obor integrity celých čísel7. Početní výkony s celými čísly8. Uspořádání oboru integrity celých čísel9. Absolutní hodnota celého čísla10. Dělitelnost celých čísel, znaky dělitelnosti11. Největší společný dělitel12. Nejmenší kladný společný násobek13. Prvočísla, rozklad přirozeného čísla na součin prvočísel

Získané způsobilosti

Student/ka - demonstruje různé strategie řešení rovnic a nerovnic, které používají děti na 1. stupni ZŠ, - ilustruje principy počítání v desítkové soustavě a početní operace v nedesítkových číselných soustavách, - aplikuje teoretické poznatky o nedesítkových číselných soustavách do učiva matematiky 1. stupně, uvede možnosti využití číselných soustav v dalších přírodovědných předmětech, - objasní základní principy konstrukce oboru integrity celých čísel a základní principy konstruktivistického pojetí zavedení celých čísel na základní škole, - prokáže schopnost vyhledávat a vytvářet úlohy s celými čísly, které vedou k integraci matematiky a přírodovědy, - uvede kritéria dělitelnosti přirozených čísel čísly 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11, - rozliší jednotlivé způsoby určování největšího společného dělitele, resp. nejmenšího kladného společného násobku, - zjistí, zda dané číslo je prvočíslo, - prostřednictvím neurčitých rovnic řeší úlohy z praxe a diskutuje nad dalšími strategiemi vhodnými pro žáky 1. stupně.Rozvíjeny jsou především kompetence k učení, komunikativní, k řešení problémů a částečně i kompetence občanské a sociální. Z profesních kompetencí učitele jsou rozvíjeny zejména kompetence pedagogické a didaktické, částečně diagnostické, komunikativní.

Literatura

Coufalová, Jana. Matematika s didaktikou pro 1. ročník učitelství 1. stupně ZŠ. 4. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2004. ISBN 80-7043-277-2.Coufalová, Jana. Matematika s didaktikou pro 2. ročník učitelství 1. stupně ZŠ. 3. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2002. ISBN 80-7082-922-2.Hejný, Milan; Kuřina, František. Dítě, škola a matematika : konstruktivistické přístupy k vyučování. Vyd. 1. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-581-4.M. Hejný a kol. Teória vyučovania matematiky 2. Bratislava : SPN, 1990. ISBN 80-08-01344-3.Učebnice, pracovní sešity a metodické příručky matematiky pro 1. st. ZŠ.

Požadavky

K zápočtu: Student/ka úspěšně zvládne 6 písemných kontrolních testů na témata: Řešení rovnic a nerovnic Početní výkony s přirozenými čísly v desítkové soustavě Početní výkony v jiných číselných soustavách Početní výkony s celými čísly Největší společný dělitel, nejmenší kladný společný násobek PrvočíslaKe zkoušce: Student/ka prokáže znalost teoretických základů a schopnost aplikace teoretických poznatků při řešení úloh, umí vysvětlit zvolené řešení a obhájit svůj postup.

Garant

PhDr. Šárka Pěchoučková, Ph.D.

Vyučující

Doc. PaedDr. Jana Coufalová, CSc.Mgr. Regina HrabětováPhDr. Šárka Pěchoučková, Ph.D.