Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika s didaktikou /aritmetika/ (KMT / 9MSD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / 9MSD1 - Matematika s didaktikou /aritmetika/, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Binární operace v množině2. Vlastnosti binárních operací3. Algebraické struktury s jednou operací4. Algebraické struktury se dvěma operacemi5. Kardinální čísla6. Operace s kardinálními čísly7. Kardinální čísla v učivu 1. stupně8. Ordinální čísla, ordinální čísla v učivu 1. stupně9. Peanova množina10. Polookruh všech přirozených čísel11. Numerace na 1. stupni12. Sčítání a odčítání přirozených čísel13. Násobení a dělení přirozených čísel

Získané způsobilosti

Student/ka - vymezí základní vlastnosti binárních operací v množině, rozpozná vlastnosti operací sčítání, odčítání, násobení a dělení v jednotlivých číselných množinách, - identifikuje různé typy algebraických struktur s jednou operací a algebraických struktur se dvěma operacemi, - vysvětlí proces vytváření pojmu přirozené číslo z pohledu různých matematických modelů u dětí mladšího školního věku, - na základě příkladů z praxe a vlastního studia učebnic rozpozná různá pojetí zavedení přirozených čísel (kardinální pojetí, ordinální pojetí, zavedení přirozených čísel jako prvků Peanovy množiny), - objasní různé způsoby porovnávání přirozených čísel, - formuluje úkoly numerace v matematice na 1. stupni ZŠ - popíše různé možnosti zavedení operací sčítání, odčítání, násobení a dělení přirozených čísel s ohledem na předoperační myšlení a myšlení na konkrétní úrovni žáků 1. stupně, - ilustruje způsoby práce s dětmi, které nevedou k formálnímu vyučování matematiky.Rozvíjeny jsou především kompetence k učení, komunikativní, k řešení problémů a částečně i kompetence občanské a sociální. Z profesních kompetencí učitele jsou částečně rozvíjeny zejména kompetence pedagogické a didaktické, částečně diagnostické, komunikativní.

Literatura

Hejný, M., Stehlíková, N. Číselné představy dětí. UK, Pedagogická fakulta, Praha, 1999. Gray, E. M., Fall, D. Duality, Ambiguity and Flexibility: A Proceptual View of Simple Arithmetic. Coufalová, J. Matematika s didaktikou pro 1. ročník učitelství 1. stupně. PF ZČU Plzeň, 1995. Coufalová, Jana. Matematika s didaktikou pro 1. ročník učitelství 1. stupně ZŠ. 4. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2004. ISBN 80-7043-277-2.Blažková, Růžena. Poruchy učení v matematice a možnosti jejich nápravy. Brno : Paido, 2000. ISBN 80-85931-89-3.Učebnice, pracovní sešity a matematické příručky matematiky pro 1. st. ZŠ. Základy elementární aritmetiky pro učitelství 1. stupně ZŠ : Celost. vysokošk. učebnice. 1. vyd. Praha : SPN, 1985. Coufalová, Jana. Základy elementární aritmetiky v 1. ročníku učitelství pro 1. stupeň ZŠ : Sbírka úloh. Plzeň : Pedagogická fakulta [Plzeň], 1990. ISBN 80-7043-013-3.

Požadavky

K zápočtu: Student/ka úspěšně zvládne 5 písemných kontrolních testů zadávaných v průběhu semestru na témata: Vlastnosti binárních operací Algebraické struktury Kardinální čísla Ordinální čísla, Peanova množina Polookruh přirozených čísel

Garant

Doc. PaedDr. Jana Coufalová, CSc.