Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika s didaktikou /aritmetika/ (KMT / MSD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / MSD1 - Matematika s didaktikou /aritmetika/, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Binární operace v množině2. Vlastnosti binárních operací3. Algebraické struktury s jednou operací4. Algebraické struktury se dvěma operacemi5. Kardinální čísla6. Operace s kardinálními čísly7. Kardinální čísla v učivu 1. stupně8. Ordinální čísla, ordinální čísla v učivu 1. stupně9. Peanova množina10. Polookruh všech přirozených čísel11. Numerace na 1. stupni12. Sčítání a odčítání přirozených čísel13. Násobení a dělení přirozených číselJsou zařazovány didaktické hry (stolní, karetní), které rozvíjejí orientaci v rovině, číselné představy, geometrické představy a procvičují základní matematické operace (geometrické kvarteto, matematické pexeso, loto, tangramy, bingo). Studenti jsou seznamováni s možnostmi využití těchto her nejen v hodinách matematiky, ale i při mimoškolní činnosti v matematických kroužcích. Studenti zároveň připravují další aktivity, které lze realizovat při vyučování i v rámci mimoškolních aktivit.

Získané způsobilosti

Student/ka - vymezí základní vlastnosti binárních operací v množině, rozpozná vlastnosti operací sčítání, odčítání, násobení a dělení v jednotlivých číselných množinách, - identifikuje různé typy algebraických struktur s jednou operací a algebraických struktur se dvěma operacemi, - vysvětlí proces vytváření pojmu přirozené číslo z pohledu různých matematických modelů u dětí mladšího školního věku, - na základě příkladů z praxe a vlastního studia učebnic rozpozná různá pojetí zavedení přirozených čísel (kardinální pojetí, ordinální pojetí, zavedení přirozených čísel jako prvků Peanovy množiny), - objasní různé způsoby porovnávání přirozených čísel, - formuluje úkoly numerace v matematice na 1. stupni ZŠ - popíše různé možnosti zavedení operací sčítání, odčítání, násobení a dělení přirozených čísel s ohledem na předoperační myšlení a myšlení na konkrétní úrovni žáků 1. stupně, - ilustruje způsoby práce s dětmi, které nevedou k formálnímu vyučování matematiky.Rozvíjeny jsou především kompetence k učení, komunikativní, k řešení problémů a částečně i kompetence občanské a sociální. Z profesních kompetencí učitele jsou částečně rozvíjeny zejména kompetence pedagogické a didaktické, částečně diagnostické, komunikativní.

Literatura

Hejný, M., Stehlíková, N. Číselné představy dětí. UK, Pedagogická fakulta, Praha, 1999. Gray, E. M., Fall, D. Duality, Ambiguity and Flexibility: A Proceptual View of Simple Arithmetic. Coufalová, J. Matematika s didaktikou pro 1. ročník učitelství 1. stupně. PF ZČU Plzeň, 1995. Coufalová, Jana. Matematika s didaktikou pro 1. ročník učitelství 1. stupně ZŠ. 4. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2004. ISBN 80-7043-277-2.Blažková, Růžena. Poruchy učení v matematice a možnosti jejich nápravy. Brno : Paido, 2000. ISBN 80-85931-89-3.Učebnice, pracovní sešity a matematické příručky matematiky pro 1. st. ZŠ. Základy elementární aritmetiky pro učitelství 1. stupně ZŠ : Celost. vysokošk. učebnice. 1. vyd. Praha : SPN, 1985. Coufalová, Jana. Základy elementární aritmetiky v 1. ročníku učitelství pro 1. stupeň ZŠ : Sbírka úloh. Plzeň : Pedagogická fakulta [Plzeň], 1990. ISBN 80-7043-013-3.

Požadavky

K zápočtu: Student/ka úspěšně zvládne 5 písemných kontrolních testů zadávaných v průběhu semestru na témata: Vlastnosti binárních operací Algebraické struktury Kardinální čísla Ordinální čísla, Peanova množina Polookruh přirozených čísel

Garant

Doc. PaedDr. Jana Coufalová, CSc.

Vyučující

Doc. PaedDr. Jana Coufalová, CSc.PhDr. Lukáš Honzík, Ph.D.Mgr. Regina HrabětováPhDr. Šárka Pěchoučková, Ph.D.