Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály a technologie A (KMT / MTTGA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / MTTGA - Materiály a technologie A, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vnitřní stavba materiálů, druhy vazeb atomů, uspořádání atomů a molekulv tuhých látkách.2. Kovy, hlavní krystalové struktury kovů, mřížkové poruchy3. Dislokace ? hranové a šroubové poruchy. Frank - Readův zdroj dislokací.4. Tuhé roztoky ? substituční, intersticiální, intermediální fáze.5. Fáze a fázové přeměny. Difúze v tuhých látkách.6. Fraktografie7. Pákové pravidlo Diagramy s úplnou rozpustností složek v tuhém stavu, diagramy s úplnounerozpustností, diagramy s omezenou rozpustností, ternární diagramy.8. Železo. Uhlík ve slitinách železa.9. Metastabilní soustava železo ? karbid železa. Stabilní soustava železo?grafit10.Vliv prvků na vlastnosti slitin železa s uhlíkem. Doprovodné a přísadové prvky.11. Transformační diagramy. Vysokopevné oceli. Korozivzdorné oceli. Nástrojové oceli.13. Litiny. Bílá litina, šedá litina, tvárná litina. Neželezné kovy a jejich slitiny.

Získané způsobilosti

Student zvládne problematiku vybraných kovových materiálů z hlediska jejich podstaty, volby ve vybraných konstrukcích a dimenze vybraných konstrukčních prvků z hlediska jejich namáhání.

Literatura

Pilous, Václav. Technologie kovových materiálů. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2001. ISBN 80-7082-811-0.Normy ČSN EN ISO podle doporučení přednášejícího. Pilous, Václav. Kovové materiály. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2007. ISBN 978-80-7043-531-1.Skálová, Jana; Koutský, Jaroslav,; Motyčka, Vladislav. Nauka o materiálech. 3. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2003. ISBN 80-7043-244-6.Normy ČSN, EN, ISO.

Požadavky

Požadavky k absolvování předmětu a ke zkoušce z předmětu Kovové materiály:Vypracování 1 seminární práce, úspěšné absolvování 2 zkušebních testů.Osvojením znalostí z předmětu Kovové materiály student v seminární práci podle zadání vypracuje návrh volby kovových materiálů. V seminární práci zpracuje přípravu na vyučování (výukový program) v elektronické podobě.

Garant

Prof. Ing. Václav Pilous, DrSc.

Vyučující

Prof. Ing. Václav Pilous, DrSc.Prof. Ing. Václav Pilous, DrSc.