Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy astrofyziky (KMT / ZAF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMT / ZAF - Základy astrofyziky, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zdroje informací o objektech ve vesmíru 2. Hvězdná velikost zdánlivá, absolutní, bolometrická 3. Pogsonova rovnice 4. Spektrum hvězd 5. Spektrální třídy hvězd 6. Teplota efektivní, barevná, jasová 7. Hertzsprungův-Russellův diagram 8. Morganova-Keenanova klasifikace hvězd 9. Další astrofyzikální veličiny a jejich vztah k veličinám SI.

Získané způsobilosti

Student dokáže popsat základní objekty ve vesmíru a přisoudit jim jejich fyzikální vlastnosti a popsat fyzikální zákony, kterými se tyto objekty řídí.

Literatura

Šolc, Martin; Vanýsek, Vladimír; Švestka, Jiří. Fyzika hvězd a vesmíru : Učebnice pro volitelný předmět seminář a cvičení z fyziky ve 4. roč. gymnázia. 1. vyd. Praha : SPN, 1983. Hlad, Oldřich; Pavlousek, Jaroslav. Přehled astronomie. 2., přeprac. a dopln. vyd. Praha : SNTL, 1990. ISBN 80-03-00160-9.Vanýsek, Vladimír. Základy astronomie a astrofyziky. 1. vyd. Praha : Academia, 1980.

Požadavky

aktivní účast na seminářích, získání potřebného procenta bodů

Garant

Doc. RNDr. Martin Šolc, CSc.