Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika prvopoč. čtení (KNJ / 9DP1R)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJ / 9DP1R - Didaktika prvopoč. čtení, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Cíle a obsah výuky čtení v prvním ročníku, návaznost na předškolní výuku, školní zralost, rané čtení.2. Příprava na čtení, rozvoj fonematického sluchu, jazykové hry.3. Vývoj českého slabikáře a metod čtení až do současnosti.4. Kožíškovy čítanky, genetická metoda a možnosti jejího uplatnění v současnosné škole.5. Problémy globální metody, globální čítanky a možnost uplatnění globálního čtení v současné škole.6. Analyticko-syntetická metoda ve slabikářích Jarmily Hřebejkové.7. Analyticko-syntetická metoda a současné slabikáře, analýza slabikářů, etapy nácviku čtení.8. Analýza genetické metody a jejích etap nácviku čtení v porovnání s metodou analyticko-syntetickou. Přednosti a nevýhody obou metod.9. Plánování a příprava na vyučovací hodinu, skládací abeceda, alternativní pomůcky a výukové materiály. Motivace ve výuce čtení, možnosti aktivizace žáků, výběr konkrétních jazykových her, rozvíjení slovní zásoby.10. Psychologické a pedagogické základy výuky čtení.11. Práce s textem, automatizace čtení, specifické zvláštnosti literární výchovy v první třídě.12. Nedostatky ve čtení a poruchy čtení, orienační diagnostika. Diagnostické prověrky.13. Klasifikace a hodnocení čtení, alternativní formy hodnocení.

Získané způsobilosti

Student získá základní vědomosti o problematice vyučování elementárního čtení. Dokáže vymezit a vysvětlit historický vývoj metod počátečního čtení, rozpozná a zdůvodní rozdíly mezi metodami. Navrhne metodické postupy pro nácvik čtení hlásek, případně slabik, slov a vět.Zhodnotí metodu analyticko-syntetickou a metodu genetickou. Najde vhodná cvičení a hry pro rozvoj smyslů, dokáže navrhnout dechové, artikulační a hlasové cviky. Orientuje se v základních diagnostických metodách.

Literatura

Wildová, Radka. Aktuální problémy didaktiky prvopočátečního čtení a psaní. Praha : Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy, 2002. ISBN 80-7290-103-6.Křivánek, Zdeněk; Wildová, Radka. Didaktika prvopočátečního čtení a psaní. Praha : Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy, 1998. ISBN 80-86039-55-2.Wagnerová, Jarmila. Jak naučit číst podle genetické metody. 1. vyd. Plzeň : Pedagogická fakulta Západočeské univerzity, 1996. ISBN 80-7082-309-7.Wagnerová, Jarmila. Metodická příručka k učebnici Učíme se číst pro 1. ročník základní školy. Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 1998. ISBN 80-7235-001-3.Hřebejková, Jarmila. Metodická příručka k vyučování českému jazyku a literatuře v 1. ročníku základní školy. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1984. Santlerová, Květoslava. Metody ve výuce čtení a psaní. Brno : Paido, 1995. ISBN 80-85931-05-2.Zelinková, Olga. Poruchy učení : dyslexie, dysgrafie, dysortografie, dyskalkulie, dyspraxie, ADHD. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-800-7.Wagnerová, Jarmila. Učíme se číst : učebnice čtení pro 1. ročník základní školy. Praha : SPN, 2005. ISBN 80-7235-308-X.Wagnerová, Jarmila. Vývoj českého slabikáře od nejstarších dob do současnosti. 2. vyd., upravené a doplněné. Plzeň : Západočeská univerzita. Pedagogická fakulta, 2000. ISBN 80-7082-585-5.Santlerová, Květoslava. 100 didaktických her ve výuce čtení a psaní : Příručka pro učitele základních a speciálních škol. 1. vyd. Brno : Učebnice a knihy Mgr. Jitka Spiesová, 1993.

Požadavky

Příprava referátu, vystoupení v semináři, seminární práce, prostudování odborné literatury a zápočtový test.

Garant

PhDr. Jarmila Wagnerová, CSc.

Vyučující

PhDr. Jarmila Wagnerová, CSc.