Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dětská literatura 1 (KNJ / DL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJ / DL1 - Dětská literatura 1, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vznik a vývoj německé dětské literatury.2. Abecedáře, slabikáře a další pomůcky k výuce čtení, tématika - náboženský charakter.3. Dětské říkanky, ukolébavky, písně - ústní podání.4. Školní drama - 16. až 18.století.5. Osvícenství - odraz v německé dětské literatuře.6. Romantismus, pohádky, jejich klasifikace.7. Pohádky bratří Grimmů.8. Dobrodružná literatura pro chlapce.9. Knihy pro dívky,romantický příběh s dívčí hrdinkou.10. Výmarská republika - Erich Kästner.11. - 12. Výběr současných autorů.13. Konkurence dětské literatury - comics, science - fiction, elektronická média.

Získané způsobilosti

Student si vytvoří přehled o vývoji a zvláštnostech německé dětské literatury. Dokáže vysvětlit a zdůvodnit specifika počáteční jazykové výuky a čtení v cizím jazyce. Vyhledá německou pohádku a upraví ji po rolích pro dramatizaci mladších žáků. Vyhledává a shromažďuje materiál vhodný pro cizojazyčnou výuku. Navrhne individuální program pro dyslektické dítě.

Literatura

Kaminski, Winfred. Einfuhrung in die Kinderliteratur. Munchen, 1989. Eckhard Juliane. Kinder- und Jugendliteratur. Darmstadt, 1987. Schödel, S. Märchenanalysen. Stuttgart, 1992. Neubert, Reiner. Zur Theorie und Geschichte der deutschen Kinder- und Jugendliteratur. Plzeň, FPE ZČU, 1999. ISBN 80-7082-510-3.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, vypracování jednoho referátu,dramatizace pohádky podle vlastního výběru, zkouška.

Garant

PhDr. Jarmila Wagnerová, CSc.