Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetika a fonologie 2 (KNJ / FON2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJ / FON2 - Fonetika a fonologie 2, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem tohoto předmětu je hlásková rovina současné němčiny. Pozornost bude věnována systému fonémů ve spisovné němčině, fonologii slova a věty, fonologickým procesům a prozodii.1. Úvod do fonetiky2. Úvod do fonologie3. Vokalický čtyřúhelník4. Pravidla výslovnosti jednotlivých samohlásek5. Prohlubující cvičení na vokály6. Systém souhlásek7. Pravidla výslovnosti jednotlivých souhlásek8. Zvláštnosti a typické chyby ve výslovnosti9. Prohlubující cvičení na konsonanty10. Slovní přízvuk11. Větný přízvuk (frázový akcent)

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:- rozumět rodilému mluvčímu a odpovídat mu,- uplatnit zásady správné výslovnosti,- vyslovovat správně slova složená a jiná obtížná slova,- vysvětlit stavbu hláskového systému němčiny, - zaznamenat mluvený text ve shodě s pravidly fonetické transkripce.

Literatura

Mangold, Max. DUDEN (Bd. 6) Das Aussprachewörterbuch. Mannheim : Dudenverlag, 2005. Karl-Heinz RAMERS/Heinz VATER. Einführung in die Phonologie. 3., revidierte Auflage, Hürth-Efferen 1992 (=Kölner linguistische Arbeiten ? Germanistik; 16). Palková, Zdena. Fonetika a fonologie češtiny : s obecným úvodem do problematiky oboru. 1. vyd. Praha : Karolinum, 1994. ISBN 80-7066-843-1.Hakkarainen, H.J. Phonetik des Deutschen. W.Fink Muenchen, 1995. Hans ALTMANN/Ute ZIEGENHAIN. Phonetik, Phonologie und Graphemik fürs Examen. Wiesbaden 2003 (=Linguistik fürs Examen;3). Fiukowski, Heinz. Sprecherzieherisches Elementarbuch. 5., durchges. Aufl. Tübingen : M. Niemeyer Verl., 1992. ISBN 3-484-73000-5.Romportl, Milan. Základy fonetiky. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1975.

Požadavky

Účast a aktivní spolupráce ve cvičeních. Dále dvě možnosti:a) Zápočtový test na konci semestru, min. úspěšnost 60%. Prověřovány budou teoretické i praktické znalosti z celé výuky předmětu.b) Práce na projektu: podmínkou pro udělení zápočtu je aktivní účast na projektu a vedení několikastránkového podrobného deníku učení. Studenti, kteří tuto podmínku nesplní, budou psát test (viz nahoře).Výsledná známka bude udělena podle celkového počtu bodů dosažených v testu nebo podle kvality podaného výkonu při práci na projektu včetně úrovně deníku učení.

Garant

Dr. phil. Michaela Voltrová

Vyučující

Bc. Jakub KolínskýDr. phil. Michaela VoltrováJürgen EhrenmüllerBc. Jakub KolínskýDr. phil. Michaela Voltrová