Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie němec. obyv. v záp. Čechách (KNJ / HKNO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJ / HKNO - Historie němec. obyv. v záp. Čechách, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historický přehled německého osídlení v českých zemích; cíle českého a německého "národního obrození" a politické, hospodářské a kulturní soutěžení v 19. století; vznik Československa a jeho národnostní politika; cesta k Mnichovské konferenci; pohraničí v době Třetí říše; plán a realizace poválečného odsunu Němců; nové osídlení pohraničí a osudy odsunutých i neodsunutých Němců; specifika německého osídlení v jednotlivých regionech západních Čech; společenská diskuse o odsunu po roce 1989 na české i německé straně. Exkurze do Chebu, Marktredwitzu a Schönsee (památky, muzea, současné instituce podporující česko-německé vztahy) a do Žlutic a okolí (minulost a současnost kdysi německého venkovského maloměsta); beseda s pamětníky.

Získané způsobilosti

Student vyloží hlavní události "sudetoněmeckých" dějin v kontextu českého (resp. československého) i středoevropského vývoje a charakterizuje lokální specifika vývoje německé menšiny v západních Čechách. Samostatně nalezne a popíše život a dílo vybrané kulturní osobnosti z řad místních Němců. Kriticky reflektuje místní česko-německé vztahy a vnímá důsledky odsunu Němců na českou i německou společnost, ale i na krajinu apod.

Literatura

Kural, V. Konflikt místo společenství? Češi a Němci v československém státě. Praha, 1993. Křen, J. Konfliktní společenství. Češi a Němci 1780-1918. Praha, 1990.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách, seminářích a na exkurzi, esej, seminární práce.

Garant

PhDr. Jiří Stočes, Ph.D.