Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura pro děti a mládež (KNJ / LITDM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJ / LITDM - Literatura pro děti a mládež, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Epos - Píseň o Nibelunzích a vývoj látky2. Bajka - Vývoj od Ezopa do současnosti3. Bajky a jejich didaktizace ve výuce ČJ4. Pohádka jako epický útvar - Grimmové5. Od učebnice k didaktické literatuře6. Umělá a lidová pohádka7. Mýtus a pověst v historii8. Lokální a hrdinské pověsti9. Germánské pověsti10. Od dětské říkanky k přísloví11. Píseň - moderní funkce12. Od ilustrovaných příběhů ke komiksu13. Závěrečné koloqium

Získané způsobilosti

Student zvládne problematiku dějin německy psané literatury pro děti a mládež v období od jejích počátků až po současnost, provede literárněvědnou analýzu částí vybraných literárních textů pro děti a mládež.

Literatura

Neubert, Reiner. Abriss zur Theorie, Geschichte und zur Didaktik der deutschen Kinder- und Jugendliteratur. FPE ZČU PLZEŇ, 1996. Merget August. Geschichte der deutschen Jugendliteratur. Hanau, 1967. Wild, Reiner. Geschichte der deutschen Kinder- und Jugendliteratur. Stuttgart, 1990. Metzler, J. B. Geschichte der deutschen Kinder- und Jugendliteratur. vyd. Wild Reiner, Stuttgart, 1990. Eckhard Juliane. Kinder- und Jugendliteratur. Darmstadt, 1987. Kinder und Kindheiten in der neueren Literatur. Weinheim - Basel, 1985.

Požadavky

Zpracování didaktizace literárního textu pro konkrétní cílovou skupinu žáků vč. prezentace v semináři. Úspěšné absolvování zápočtového testu. Pravidelná účast na seminářích, důkladná příprava na semináře i formou domácích prací. Aktivita ve výuce.

Garant

Prof. Dr. Habil. Elke Mehnert

Vyučující

Dr. Phil. Lenka AdámkováMgr. Eva Salcmanová