Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Německý jazyk s didaktikou 4 (KNJ / NJD4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJ / NJD4 - Německý jazyk s didaktikou 4, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Systém školství v německy mluvících zemích.2. Johann Heinrich Pestalozzi, švýcarský pedagog a reformátor.3. Johann Friedrich Herbart, německý pedagog.4. Adolf Diesterweg, německý pedagog a organizátor učitelského hnutí.5. Friedrich Fröbel, německý pedagog a jeho přínos pro preprimární vzdělávání.6. Rudolf Steiner, rakouský pedagog a Waldorfská škola.7. Raná jazyková příprava, němčina v MŠ.8. Nepovinná výuka němčiny v první a druhé třídě.9. Didaktické jazykové hry v cizojazyčném vyučování.10. Problematika čtení a psaní českých žáků v německém jazyce.11. Dyslexie a cizojazyčné vyučování.12. Výběrové aktuální téma.

Získané způsobilosti

Student si osvojí základy práce s odborným textem, čte a překládá s pomocí slovníku. Dokáže se orientovat zejména v pedagogické literatuře.Je schopen vybrat klíčová slova, číst a studovat odborné knihy v německém originále. Vyhledá vhodnou německou literaturu, přeloží text a sestaví slovník termínů, prezentuje výsledky své práce.Odbornou literaturu v originále využije např. při tvorbě diplomové práce.

Literatura

Peez, Helmut. Bildungsorganisation und Pädagogik in der Bundesrepublik Deutschland mit besonderer Berücksichtigung des Freistaates Bayern. 1992. ISBN 7-81035-172-9.Doležal, Jiří; Šimečková, Alena. Cvičení z německé gramatiky pro pokročilé. 1. vyd. Jinočany : H & H, 1992. ISBN 80-85467-34-8.Höppnerová, Věra; Kremzerová, Anna; Nožičková, Eva. Němčina pro jazykové školy 2. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1990. Berglová, Eva; Formánková, Eva; Mašek, Miroslav. Německá gramatika : přehled, cvičení, testy. 1. vyd. Plzeň : Fraus, 1995. ISBN 80-85784-12-2.Průcha, Jan; Mareš, Jiří; Walterová, Eliška. Pedagogický slovník. 4. aktualiz. vyd. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-772-8.Současné učebnice německého jazyka pro 1.st. ZŠ. Písaříková, Jana. Spielformen im Deutsch als Fremdsprachenunterricht an der Grundschule Hrané formy ve vyučování německého jazyka na základní škole. Plzeň : Západočeská univerzita. Fakulta pedagogická, 2002. webové stránky.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních, referáty. Zápočet: vypracování a předložení seminární práce ( překlad odborného textu podle vlastního výběru a sestavení slovníčku termínů).

Garant

PhDr. Jarmila Wagnerová, CSc.

Vyučující

PhDr. Jarmila Wagnerová, CSc.