Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rétorika (KNJ / RET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJ / RET - Rétorika, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teorie a praxe rétoriky.2. Nácvik správného dýchání.3. Tvoření hlasu.4. Praktické procvičování spisovné výslovnosti (znalost normy výslovnosti se předpokládá).5. Vztah větného přízvuku a intonace k obsahu věty.6. Čtení odborného textu.7. Základy rétoriky.8. Příprava a přednes referátu.9. Výrazné čtení uměleckého textu.10. Dramatizace textu jako metoda výrazného čtení.11. Zásady správného vypravování.

Získané způsobilosti

Student se kultivovaným způsobem vyjadřuje v dané komunikační situaci, je schopen sestavit útvar mluveného projevu podle daných pravidel a zrealizovat jej v souladu s ortoepickou normou, s důrazem na správné intonování a frázování.

Literatura

Strauss, Richard; Krause, Ernst. Dokumente : Aufsätze, Aufzeichnungen, Vorworte, Reden, Briefe. Leipzig : Verlag Philipp Reclam jun., 1980. Schlüter, Hermann. Grundkurs der Rhetorik : mit einer Textsammlung. 12. Aufl. München : Deutscher Taschenbuch Verlag, 1991. Pabst-Weinschenk N. Reden im Studium. Cornelsen Verlag Scriptor München, 1997. Knape, Joachim. Was ist Rhetorik?. Stuttgart : Reclam Verlag, 2000. ISBN 3-15-018044-9.Haberkorn, Kurt. 88 Tips für erfolgreiche Redner : Rhetorik einmal ganz anders. Renningen : Expert-Verlag, 2004. ISBN 3-8169-2282-1.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, referáty

Garant

Mgr. Julia Wittmann, B. A.

Vyučující

Mgr. Julia Wittmann, B. A.