Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prvouka,přírodověda,pěstit. s didakt. II (KPG / 9DP2R)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / 9DP2R - Prvouka,přírodověda,pěstit. s didakt. II, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Fyzikální část prvouky a přírodovědy, zavádění fyzikálních veličin Pozorování a pokusy ve fyzikální části prvouky a přírodovědy, praktická analýza učebních textů prvouky a přírodovědy s touto tématikou.2. Fyzikální část přírodovědy - jednoduché stroje, technika, elektřina Pozorování a pokusy ve fyzikální části prvouky a přírodovědy, praktická analýza učebních textů prvouky a přírodovědy s touto tématikou.3. Astronomické učivo v přírodovědě Pozorování a pokusy v astronomické části prvouky a přírodovědy, praktická analýza učebních textů prvouky a přírodovědy s touto tématikou.4. Astronomické učivo v přírodovědě Pozorování a pokusy v astronomické části prvouky a přírodovědy, praktická analýza učebních textů prvouky a přírodovědy s touto tématikou.5. Fyzikálně - chemická část prvouky a přírodovědy Pozorování a pokusy ve fyzikálně- chemické části prvouky a přírodovědy, praktická analýza učebních textů prvouky a přírodovědy s touto tématikou.6. Meteorologická část přírodovědy a pozorování neživé přírody Pozorování a pokusy v meteorologické části prvouky a přírodovědy, praktická analýza učebních textů prvouky a přírodovědy s touto tématikou.7. Paleontologická část prvouky a přírodovědy Pozorování a pokusy v paleontologické, mineralogické a petrografické části prvouky a přírodovědy, praktická analýza učebních textů prvouky a přírodovědy s touto tématikou.8. Mineralogická a petrografická část prvouky a přírodovědy Pozorování a pokusy s rostlinami v prvouce a přírodovědě, praktická analýza učebních textů prvouky a přírodovědy s touto tématikou.9. Botanická část prvouky a přírodovědy - fyziologie a morfologie rostlin Pozorování morfologie rostlin v prvouce a přírodovědě, botanické klíče, určování rostlin, praktická analýza učebních textů prvouky a přírodovědy s touto tématikou.10. Nižší rostliny v prvouce a přírodovědě Pozorování a určování nižších rostlin v prvouce a přírodovědě, praktická analýza učebních textů prvouky a přírodovědy s touto tématikou.11. Nižší rostliny v prvouce a přírodovědě Pozorování a určování pokojových rostlin v prvouce a přírodovědě, praktická analýza učebních textů prvouky a přírodovědy s touto tématikou.12. Vyšší rostliny v prvouce a přírodovědě Pozorování a určování vyšších v prvouce a přírodovědě, praktická analýza učebních textů prvouky a přírodovědy s touto tématikou.13. Vyšší rostliny v prvouce a přírodovědě Pozorování a určování hospodářsky důležitých rostlin v prvouce a přírodovědě, praktická analýza učebních textů prvouky a přírodovědy s touto tématikou.

Získané způsobilosti

Student pochopí princip integrování prvouky a přírodovědy, uvědomuje si komplexnost získávaných vědomostí a dovedností v prvouce a přírodovědě, pochopí vytváření příslušných postojů žáků k člověku, rodině, společnosti, vlasti, přírodě, kultuře, technice, zdraví a k sobě samému.

Literatura

Časopis. ABC. Podroužek, Ladislav. Cvičení k didaktice přírodovědy pro studenty učitelství prvního stupně základní školy : Určeno stud. 3. roč. 1. vyd. Plzeň : Pedagogická fakulta, 1991. ISBN 80-7043-032-X.Časopis. Česká škola. Lada, Stanislav; Vodáková, Jitka. Didaktika pracovního vyučování : Určeno pro posl. fak. pedagog. Díl 1. Praha : SPN, 1983. Lada, Stanislav; Vodáková, Jitka. Didaktika pracovního vyučování : Určeno pro posl. fak. pedagog. Díl 1. 2., přeprac. vyd. Praha : SPN, 1983. Salaj, Ján. Didaktika prírodovedy : návody na praktickú zložku. 1. vyd. Banská Bystrica : Pedagogická fakulta v Banskej Bystrici, 1988. Komenský : časopis pro učitele základní školy. Brno : Pedagogická fakulta Masarykovy university, 1873. Podroužek, Ladislav; Mladá, Jarmila; Randa, Miroslav. Metodická příručka k Přírodovědě pro 4. ročník ZŠ a k jejímu pracovnímu sešitu. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1994. ISBN 80-04-26492-1.Macek, Jan. Metodika pěstitelských a chovatelských prací : Pro posluchače studia základů zemědělské výroby na pedagogických fakultách. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1966. Časopis. Obecná škola. Pedagogika. 1999. Vodáková, Jitka. Pěstitelské práce pro studující učitelství v 1. - 4. roč. základní školy. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1979. Bureš, O. Pěstujeme pokojové rostliny. TEP Praha, 1965. Podroužek, Ladislav; Mladá, Jarmila; Randa, Miroslav. Poznáváme přírodu a techniku : Přírodověda pro 4. ročník základní školy. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1993. ISBN 80-04-26348-8.Komanová, E. Práce s rostlinným materiálem v přírodovědě. Praha SPN, 198. Podroužek, Ladislav; Mladá, Jarmila; Randa, Miroslav. Pracovní sešit k Přírodovědě pro 4. ročník základní školy : Poznáváme přírodu a techniku. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1993. Spilková, Vladimíra. Proměny primárního vzdělávání v ČR. Vyd. 1. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7178-942-9.Podroužek, Ladislav. Prvouka : Vyučování prvouce na integrovaném pozadí ročních období. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita. Pedagogická fakulta, 1995. ISBN 80-7043-148-2.Podroužek, Ladislav. Prvouka a přírodověda s didaktikou : Určeno stud. 3. roč. učitelství 1. stupně ZŠ. [Díl] 2, Botanická část. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 1993. ISBN 80-7043-097-4.Podroužek, Ladislav. Prvouka a přírodověda s didaktikou : Určeno studujícím 3. roč. učitelství pro 1. stupeň ZŠ. [Část] 1, Zoologická část. [Plzeň] : Západočeská univerzita, 1992. ISBN 80-7043-056-7.Čihař, J. Příroda v ČSSR. Praha SPN, 1989. Toman, Jan. Přírodou krok za krokem. Praha : Artia, 1978. RVP ZV, RVP PV. Školní manipulační atlasy, kapesní atlasy přírodnin, alternativní učebnice prvouky, časopis Komenský, ABC, zahraniční učebnice a pracovní sešity. Učebnice,pracovní sešity,metodické příručky pro prvouku,přírodovědu a pěstitelské práce,historické učebnice. Učitelské noviny. Řehák, B. Vycházky do přírody. Praha SPN, 1988.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích. Odevzdání herbáře (30 ks) dle zadání vyučujícího.Praktické zvládnutí poznávání vybraných druhů přírodnin (rostlin, živočichů, nerostů a hornin) a přírodních jevů a zákonitostí.Praktické zvládnutí předepsaných přírodovědných pozorování a jednoduchých pokusů vhodných pro primární školu.Odevzdání seminární práce na zadané téma (Vypracování didaktických testů z vybraných oblastí prvouky a přírodovědy a jejich didaktický a faktografický rozbor).

Garant

Doc. PaedDr. Ladislav Podroužek, Ph.D.

Vyučující

Doc. PaedDr. Ladislav Podroužek, Ph.D.