Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dramatická výchova 2 (KPG / 9DV2N)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / 9DV2N - Dramatická výchova 2, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Hlas jako významný aspekt nonverbální komunikace. 2. Psychosomatické pojetí hlasu a řeči.3. Dech, pohyb, tvorba hlasu, artikulace, 4.Hlasová hygiena. 5. Řeč - specifická dimenze naší kultury.6. Vztah myšlení a řeči, vztah psaného textu a řeči. 7. Improvizované promluvy a práce s textem. 8. Umění aktivně naslouchat

Získané způsobilosti

V rámci předmětu se studenti seznámí se základními poznatky fyziologie hlasu, s hlasovými poruchami a pravidly hlasové hygieny. Na základě získané zkušenosti porozumí souvislostem hlasu (dechu, fonace, artikulace, rezonance) s psychickým prožíváním. V práci s textem studenti s pomocí videonahrávky zanalyzuje svůj mluvní projev z hlediska věcného důrazu a kvality hlasotvornosti a výslovnosti. Dokáží pojmenovat, v kterých oblastech a jakým způsobem mohou svůj projev zkvalitňovat. Studenti veřejně vystoupí s připraveným textem, aktivně se zúčastní společné reflexe (diskuse) nad výsledky práce v kurzu. Z hlediska pedagogických kompetencí práce v tomto semináři posiluje osobnostně kultivující

Literatura

Válková, Ludmila, Vyskočilová, Eva . Hlas individuality. Psychosomatické pojetí hlasové výchovy. Praha, 2007. ISBN 80-7331-034-1.Machková, Eva. Metodika dramatické výchovy : zásobník dramatických her a improvizací. 8. upr. a rozš. vyd. Praha : IPOS, 1999. ISBN 80-7068-105-5.Štembergová-Kratochvílová, Šárka. Metodika mluvní výchovy dětí. Praha : Sdružení pro tvořivou dramatiku, 1994. ISBN 80-901660-1-6.Valenta, Josef. Metody a techniky dramatické výchovy. Praha : Agentura Strom, 1997. ISBN 80-901954-1-5.Bláhová, Kristina. Uvedení do systému školní dramatiky : dramatická výchova pro učitele obecné, základní a národní školy. Praha : IPOS Artama, 1996. ISBN 80-7068-070-9.

Požadavky

Aktivní účast v semináři, sepsání eseje na základě sebereflexe a videonahrávek, praktický výstup na veřejných klauzurách.

Garant

Mgr. et MgA. Roman Černík