Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Legislativní rámec pro práci ŠMP (KPG / 9LRŠ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / 9LRŠ - Legislativní rámec pro práci ŠMP, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojem a klasifikace pramenů práva, právní řád a jeho členění, právní předpisy a jejich publikace, platnost a účinnost právních předpisů, základní právní zásady principy, právní předpisy v oblasti školství. Pojem a druhy právních vztahů, subjekty právních vztahů, druhy právní způsobilosti, zákonné zastoupení. Vztahy mezi rodiči a dětmi, rodičovská zodpovědnost, výchovná opatření, náhradní rodinná výchova a její formy, ústavní výchova. Odpovědnost, vymezení pojmu, druhy odpovědnosti, odpovědnost mládeže za protiprávní činy, odpovědnost za škodu, zvláštní případy odpovědnosti za škodu, odpovědnost školy a školského zařízení, odpovědnost pedagogických pracovníků, možnosti prevence vzniku škod. Práva a povinnosti žáků, studentů a zákonných zástupců dětí a nezletilých žáků. Právní úprava prevence sociálně patologických jevů.

Literatura

Šíma, Alexander; Suk, Milan. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. Praha : C.H. Beck, 1997. ISBN 80-7179-098-2(C.H.Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 109/2002 Sb., o výkonu ústavní výchovy a ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 218/2003 Sb., o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže a o změně některých zákonů (zákon o soudnictví ve věcech mládeže). Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon). Zákon č. 94/1963 Sb., o rodině, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č.140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č.167/1998 Sb., o návykových látkách. Zákon č.40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů.

Požadavky

seminární práce na zkonzultované téma

Garant

JUDr. Karel Mošna