Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Handicapované skupiny na trhu práce (KPG / HSTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / HSTP - Handicapované skupiny na trhu práce, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické celky předmětu jsou následující:1) Úvodní proseminář: seznámení s obsahem předmětu a požadavky kladenými na studenta2) Nezaměstnanost a její vývoj & skupiny ohrožené dlouhodobou nezaměstnaností3) Česká politika zaměstnanosti (správa služeb zaměstnanosti a její řízení, působnost, struktura a kompetence úřadů práce)4) Prezentace tezí projektů (jednotlivé skupiny představí teze projektů se zaměřením na vybranou na trhu práce ohrožovanou skupinu obyvatel v ppt. podobě)5) Politika zaměstnanosti v EU a její kontext6) Možnosti zaměstnávání osob se zdravotním postižením I.7) Možnosti zaměstnávání osob se zdravotním postižením II.8) Podpora při zaměstnávání osob se zdravotním postižením - služby vycházející (nejen) ze systému sociálních služeb9) Exkurze s výkladem: Program pracovní rehabilitace (Příprava k práci u zaměstnavatele) & chráněná pracovní dílna

Získané způsobilosti

Student by měl po absolvování kurzu disponovat dovednostmi umožňujícímu vypracovávat analýzy opatření politik na trhu práce, případně i provádět jejich implementaci a evaluaci. V praxi jsou tyto dovednosti primárně využitelné v oblasti sociální práce s nezaměstnanými či v oblasti sociální práce s nezaměstnaností ohroženými skupinami obyvatel.

Literatura

Winkler, Jiří,; Žižlavský, Martin. Český trh práce a Evropská strategie zaměstnanosti. Brno : Masarykova univerzita v Brně, 2004. ISBN 80-210-3565-X.Národní plán zaměstnanosti. MPSV Praha. Občané se zdravotním postižením a veřejná správa . Krejčířová, O. Problematika zaměstnávání občanů se zdravotním postižením. Praha Rytmus, 2005. Krebs, Vojtěch. Sociální politika. Vyd. 2., přeprac. Praha : ASPI Publishing, 2002. ISBN 80-86395-33-2.Brožová, Dagmar; Ryba, Jiří; Miltová, Alena. Společenské souvislosti trhu práce. Vyd. 1. Praha : Sociologické nakladatelství, 2003. ISBN 80-86429-16-4.Winkler, Jiří,; Klimplová, Lenka,; Žižlavský, Martin. Účelové programy na lokálních trzích práce : jejich význam, potřebnost a realizace. Brno : Masarykova univerzita v Brně, Fakulta sociálních studií, 2005. ISBN 80-210-3867-5.Novosad, Libor. Základy speciálního poradenství : struktura a formy poradenské pomoci lidem se zdravotním nebo sociálním znevýhodněním. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-197-5.Paulík, Karel. Psychologické poradenství v sociální práci. Vyd. 1. Ostrava : Ostravská univerzita, 2002. ISBN 80-7042-615-2.Večeřa, Miloš. Sociální stát : Východiska a přístupy. 1. vyd. Praha, 1993. ISBN 80-901424-6-X.Sirovátka, Tomáš; Mareš, Petr. Trh práce, nezaměstnanost, sociální politika. V Brně : Masarykova univerzita, 2003. ISBN 80-210-3048-8.

Požadavky

Kurz je zakončen zápočtem. Zápočet je udělen za splnění následujících podmínek: 1) zpracování práce, prezentování tezí práce (teoretická část práce + nástin programu) a odevzdání práce v termínech předem daných a 2) test s úspěšností min. 60%.

Garant

Mgr. Šárka Káňová

Vyučující

Mgr. Šárka Káňová