Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní aspekty školství (KPG / PAŠ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / PAŠ - Právní aspekty školství, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prameny školního práva, základní právní předpisy v oblasti školství, pojem a klasifikace pramenů práva, právní řád a jeho členění, právní předpisy a jejich publikace, platnost, účinnost a vzájemné vztahy právních předpisů, základní školské zákony, obecné právní předpisy v oblasti školství.Právní vztahy ve výchově a vzdělávání, pojem a druhy právních vztahů, subjekty právních vztahů, druhy právní způsobilosti, zákonné zastoupení.Vztahy mezi rodiči a dětmi, rodičovská zodpovědnost, výchovná opatření, náhradní rodinná výchova a její formyOdpovědnost v oblasti školství, vymezení pojmu odpovědnost, druhy odpovědnosti. Odpovědnost mládeže za protiprávní činy. Odpovědnost za škodu, zvláštní případy odpovědnosti za škodu, odpovědnost školy a školského zařízení, odpovědnost pedagogických pracovníků, možnosti prevence vzniku škod.Vzdělávací soustava, školy a školská zařízení a jejich právní postavení, pojem vzdělávací soustavy, základní etapy vývoje vzdělávací soustavy v českých zemích, struktura současné vzdělávací soustavy¨Systém vzdělávacích programů, zásady a cíle vzdělávání, rámcové vzdělávací programy, školní vzdělávací programyVzdělávání příslušníků národnostních menšin, vzdělávání dětí se speciálními potřebami, vzdělávání mimořádně nadaných žáků, vzdělávání cizincůPředškolní vzdělávání, povinnost školní docházky a základní vzdělávání, organizace základního vzdělávání, povinnost školní docházky a její odklad, plnění povinné školní docházky v zahraničí, plnění povinné školní docházky ve střední škole, jiné způsoby plnění povinné školní docházky, vzdělávání.Střední a vyšší odborné vzdělávání, stupně středního a vyššího odborného vzdělávání, podmínky přijetí ke vzdělávání ve střední a vyšší odborné škole, organizace a průběh středního a vyššího odborného vzdělávání, způsoby ukončování středního a vyššího odborného vzdělávání, nástavbové studium a studium na konzervatoři.Základní umělecké, jazykové, zájmové a další vzdělávání, školská zařízení a školské služby.Školská právnická osoba, hlavní a doplňková činnost školské právnické osoby, zřizovatel školské právnické osoby, vznik a zánik školské právnické osoby, orgány školské právnické osoby, hospodaření školské právnické osoby, rejstřík škol a školských zařízení, ředitel školy a školského zařízení a školská rada.Pedagogičtí pracovníci, pracovně právní vztahy, vznik, změna a skončení pracovního poměru, dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, pracovní doba učitelů a míra vyučovací povinnosti, pracovněprávní odpovědnost, vybrané otázky mzdové problematiky.

Získané způsobilosti

Studenti budou znát základní právní předpisy v oblasti výchovy a vzdělávání, porozumí základním principům, na nichž je postavena současná vzdělávací soustava v ČR, budou znát subjekty právních vztahů ve vzdělávání, včetně jejich práv a povinností, porozumí vzájemným právním vztahům mezi subjekty výchovně vzdělávacího procesu a budou umět aplikovat právní předpisy na modelové situace.

Literatura

Krejčí, Jaromír,; Katzová, Pavla; Kopecký, František,; Šalek, Jaromír. Škola a právo : právní předpisy v praxi ředitele školy. Praha : Raabe, 2003. ISBN 80-86307-16-6.Školské zákony : úplná znění - po novele : včetně prováděcích předpisů. Vyd. 2. Praha : ASPI, 2006. ISBN 80-7357-193-5.Úmluva o právech dítěte. Ostrava : Aries, 1993. ZÁKON Č. 562/2004 SB. o pedagogických pracovnících.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích. Úspěšné vypracování závěrečného didaktického testu.

Garant

JUDr. Karel Mošna

Vyučující

JUDr. Karel Mošna