Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogika pro učitele NŠA (KPG / PGNSA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / PGNSA - Pedagogika pro učitele NŠA, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Plánováním výuky2. Dojednáním cílů celého semestru a způsobů práce ( užité metody)3. Přinesením vlastního prekonceptu pojmu vyučování4.Porovnání našich prekonceptů s prekoncepty žáků ZŠ5. Práce s žákovskými prekoncepty6. Vypracování společného konceptu Vyučovací proces v podobě mapy mysli7. Zkoumání vyučovacího procesu jako systému8.Práce s kategoriemi vymezujícími vyučovací proces ( práce expertních skupin)9.Vymezení možných pojetí vyučovacího procesu10.Sledování dokumentu ČT 2 " Škola demokracie"11. Diskuse o dokumentu12. Vymezení podmínek pro fungování vyučování orientovaného na dítě13. Udělování zápočtů na základě odebzdání dojednaných prací

Získané způsobilosti

1. Student získá základní pojmy vážící se ke konceptu vyučovací proces. Porozumí jim, je schopen je používat při vysvětlování jevů, které se odehrávají v pedagogické realitě. Rozliší tak pojetí vyučování : demokratické, orientované na žáka, konstruktivistické od pojetí autokratického, orientovaného na učitele a učivo, transmisivního.2. Student porozumí vývoji pohledů na pojetí vyučovacího procesu v historickém kontextu. Jeden z reformních či alternativních proudů prozkoumá do hloubky ( na základě studia literatury) a je schopen o něm s porozuměním hovořit veřejně.3. Prozkoumá svůj vlastní prekoncept pojmu vyučovací proces. Objeví jeho znaky a zjistí k jakému pojetí vyučování se nejvíce blíží. Pokusí se pohlédnout na koncept vyučování i z jiných úhlů pohledu nežli je mu vlastní. Uvažuje o vlastních postojích k jednotlivým podobám pojetí vyučovacího procesu.4. Porozumí vývoji názorů na vyučovací proces v posledních 20-ti letech v ČR. Spojí si tento vývoj s transformační proměnou, která právě probíhá. Porozumí základním kurikulárním dokumentům.5. Porozumí pojetí formulace výstupů ( cílů) v RVP. Vytvoří vlastní přípravu vyučovací hodiny, v níž bude cíl vyučovací jednotky formulován s oporou o teorii zaměřenou na žákův rozvoj.6. Seznámí se z variantami možného hodnocení ve vyučování. Sám sepíše slovní hodnocení pro pozorovaného žáka ( jeden vyučovací den) a zhodnotí, zda toto hodnocení odpovídá kriteriím efektivního slovního hodnocení.

Literatura

Lukavská, Eva. Pozor, děti! : (didaktické otázky vyučování orientovaného na dítě). 1. vyd. Dobrá Voda : Aleš Čeněk, 2003. ISBN 80-86473-52-X.Singule,F.:. Americká pragmatická pedagogika. Skalková, Jarmila. Obecná didaktika. Praha : ISV, 1999. ISBN 80-85866-33-1.Vališová, Alena,; Kasíková, Hana. Pedagogika pro učitele. Vyd. 1. Praha Grada, 2008. ISBN null.Spilková, Vladimíra. Proměny primárního vzdělávání v ČR. Vyd. 1. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7178-942-9.BERTRAND, Y. Soudobé teorie vzdělávání. Praha : Portál, 1998. ISBN 80-7178-216-5.Tonucci, Francesco. Vyučovat nebo naučit?. Praha : Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy, 1991. ISBN 80-901065-1-X.

Požadavky

-Student napíše esej na zadané téma.-Na konci semestru odvezdá sumář toho, co se během semestru naučil.(Reflektuje průběžně vlastní činnost na seminářích .)-Na počátku semestru si zformuluje otázku, na níž nezná odpověď (týká se pojetí vyučovacího procesu), vyhledá odpovědi v časopisech, sepíše souvislý odborný text. Všechny užité zdroje bude patřičně, dle normy v pedagogice, citovat. Sepíše soupis použité literatury.

Garant

Doc. PaedDr. Ladislav Podroužek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michal DubecDoc. PaedDr. Ladislav Podroužek, Ph.D.