Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praxe průběžná 2 (KPG / PRXP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / PRXP2 - Praxe průběžná 2, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz "Průběžná praxe 2" obsahuje jednodenní cca čtyřhodinové praxe ve studentem vybrané organizaci sociální práce. Přehled probírané látky, resp. průběh praxe se odvíjí od povahy pracoviště, na němž student praxi vykonává a taktéž i od studentem zvoleného stážového místa.

Získané způsobilosti

Dle Minimálního standardu vzdělávání v sociální práci vydaného Asociací vzdělvatelů v sociální práci a aktualizovaného v roce 2009 je snahou v rámci odborných praxí průběžně rozvíjet níže uvedené kompetence.V oblasti postojů se student ztotožňuje s hodnotami a etickými principy sociální práce a je si vědom dilemat souvisejících s výkonem sociální práce. V oblasti znalostí student zná Etický kodex sociálních pracovníků ČR, rozumí systému organizací veřejné správy a samosprávy, orientuje se v legislativě vztahující se k výkonu sociální práce, rozumí struktuře organizace, jejím hodnotám, poslání, cílům a používaným metodám práce a v neposlední řadě chápe roli sociálního pracovníka a dalších odborníků v organizaci.Dovednostní složka je pojímána ve 4 rovinách; v rovině obecné, v rovině vztahu ke klientovi, ve vztahu k organizaci a ve vztahu k sobě samému. V rovině obecné student dodržuje Etický kodex sociálních pracovníků ČR, rozvíjí účinnou komunikaci, vystupuje v souladu s profesní identitouve vztahu ke klientovi, orientuje se v situaci a potřebách klienta, umí posoudit jeho sociální situaci, vytvářet plán práce s klientem a volit vhodný způsob sociální intervenci. Student dále umí získávat potřebné informace a dále je využívat ve prospěch klienta, realizuje, rozvíjí a umí ukončit práci s klientem a to vše na základě akceptace a vzájemné spolupráce, rozeznává rizikové faktory a umí stanovit meze své podpory a umí vést základní dokumentaci o klientovi. Ve vztahu k organizaci se student aktivně se zapojuje do práce týmu, orientuje se a dodržuje vnitřní pravidla organizace a přispívá k rozvoji organizace. Ve vztahu k sobě samému student dokáže pracovat na svém odborném růstu, dokáže pracovat se zpětnou vazbou, reflexí a sebereflexí, dokladuje vlastní práci a umí vyhodnocovat svou činnost.

Literatura

Musil, Libor. "Ráda bych Vám pomohla, ale-" : dilemata práce s klienty v organizaci. Vyd. 1. Brno : Marek Zeman, 2004. ISBN 80-903070-1-9.Henriksen, Jan-Olav; Vetlesen, Arne Johan. Blízké a vzdálené : etické teorie a principy práce s lidmi. Brno : Sdružení Podané ruce, 2000. ISBN 80-85834-85-5.Etický kodex sociálních pracovníků ČR. Praha, Společnost sociálních pracovníků ČR, 2005. Kopřiva, Karel. Lidský vztah jako součást profese : psychoterapeutické kapitoly pro sociální, pedagogické a zdravotnické profese. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-429-X.Matoušek, Oldřich; Kodymová, Pavla; Koláčková, Jana. Sociální práce v praxi : specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7367-002-X.

Požadavky

Podmínkou pro udělení zápočtu je 100% docházka na vybraném pracovišti odborné praxe. V případě, že se student nemůže z vážných důvodů praxe v některých z termínů účastnit, omlouvá se instruktorovi praxe, se kterým také dohodne náhradní termín plnění. Pro udělení zápočtu student svoji praxi dokladuje na konci semestru formou individuální konzultace s vyučující odborné praxe vyplněným záznamovým archem pro výkon praxe, hodnocením zpracovaným instruktorem praxe o studentově působení na pracovišti a zpracovaným deníkem praxe (pravidelná písemná reflexe praxe).

Garant

Mgr. Šárka Káňová

Vyučující

Mgr. Šárka Káňová