Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální pedagogika (KPG / SPGZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / SPGZ - Sociální pedagogika, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- sociální pedagogika - vymezení vědní disciplíny, aktuální okruhy problémů, trendy ve vývoji- problematika sociálního zrání - socializace (interiorizace) a desocializace, analýza aktuálních sociálních podmínek výchovy- sociální skupiny - vymezení sociální skupiny, hlavní znaky, dělení sociálních skupin dle kritérií (např.dle velikosti, složení atd.), charakteristika vrstevnickcýh skupin, problematika a fungování davu- prostředí jako sociálně pedagogický činitel - typologie prostředí (makroklima, mikroklima),lokální prostředí, vliv prostředí na člověka, faktory ohrožení- analýza rodinného prostředí - definiční znaky rodiny, rizikové faktory současné rodiny, klasifikace rodičovských přístupů a jejich vliv na sebepojetí dítěte- životní situace z pohledu sociálního a výchovného, pomoc při řešení krizových životních situací - techniky řešení- sociokulturní handicap - specifika práce s dětmi cizinců- pedagogické ovlivňování volného času a jeho problemy- životní styl a jeho utváření- direktivní a nondirektivní způsoby intervence a systémy pomoci- energetická stránka pomáhání - syndrom vyhoření, syndrom pomáhajícího, práce s energií.Problematika volnočasové pedagogiky (charakteristika volného času dětí a mládeže, zájmové útvary, s tím související otázka životního stylu, děti a mládež ohrožená sociálně patologickými jevy) - přednášky, workshopy odborníků z praxe.

Získané způsobilosti

Studenti porozumí sociálním vztahům v různých typech přirozeného i institucionálního sociálního prostředí, budou umět aplikovat své poznatky na modelové situace a budou schopni analyzovat sociální situace.

Literatura

Kraus, B., Poláčková, V.a kol. Člověk-prostředí-výchova. Paido, Brno, 2001. Klapilová, S. Kapitoly ze sociální pedagogiky. UP, Olomouc, 1996. Kopřiva, K. Lidský vztah jako součást profese. Hestia, Praha, 1995. Průcha, J. Multikulturní výchova . Portál, Praha, 2001. Matějček, Z. O rodině vlastní, nevlastní a náhradní. Portál, Praha, 2004. Lorenz, K. Osm smrtelných hříchů. Pyramida, Praha, 1990. Čábalová, D. Pedagogika. Grada, Praha, 2011. Sobotková, I. Psychologie rodiny. Portál, Praha, 2007. Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Portál, Praha, 2004. Matoušek,O., Milotová,A.a kol. Rodina jako instituce a vztahová síť. Sociolog.nakladatel., Praha, 2003. Helus, Z. Sociální psychologie pro pedagogy. Grada, Praha, 2007. Havlík, R., Koťa, J. Sociologie výchovy a školy. Karolinum, Praha, 2002. Toffler, A. Šok z budoucnosti. Pyramida, Praha, 1992. Úlehla, I. Umění pomáhat. Renesance, Písek, 1996. Pelikán, J. Výchova jako teoretický problém. Amosium, Praha, 1995. Kraus, B. Základy sociální pedagogiky. Portál, Praha, 2008.

Požadavky

písemné zpracování anotací z vybraných okruhů problémů - společná rozprava, kritické zhodnocení

Garant

Mgr. Markéta Zachová

Vyučující

Mgr. Markéta Zachová