Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální pedagogika pro MŠ a ZŠ 2 (KPG / SPMZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / SPMZ2 - Speciální pedagogika pro MŠ a ZŠ 2, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Seznámení s obsahem výuky, návaznost na témata kurzu KPG/SPZSMS12. Problematika dětí a žáků s vadami a poruchami řeči3. Problematika dětí a žáků se sluchovým postižením4. Problematika dětí a žáků se zrakovým postižením5. Problematika dětí a žáků s tělesným postižením, dlouhodobě nemocných a zdravotněoslabených6. Problematika dětí a žáků s mentálním postižením7. Problematika dětí a žáků s psychickými poruchami8. Problematika dětí a žáků s poruchami chování9. Problematika dětí a žáků ze sociálně znevýhodněného prostředí10. Problematika dětí žáků mimořádně nadaných11. Přístupy a metodické postupy při práci s handicapovanými žáky včetně využití technických kompenzačních pomůcek a počítačových programů12. Integrace handicapovaných žáků do hlavního vzdělávacího proudu, inkluzivní přístupy13. Individuální vzdělávací plán v MŠ a ZŠ14. Vědomostní testNabídky a informace o dobrovolnictví (např. zapojení do projektu Večerní školy pro osoby s mentálním postižením nebo v rámci projektů např. Člověka v tísni nebo jiných organizací zaměřených na podporu dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí), odborníci z těch organizací, aby práci a možnosti dobrovolnictví představili.

Získané způsobilosti

Student bude vybavem základními kompetencemi pro práci se žáky se smyslovým, řečovým, tělesným a psychiským postižením v běžném školním prostředí

Literatura

Jedlička, R. Děti a mládež v obtížných životních situacích. Praha, 2004. Pipeková, Jarmila. Kapitoly ze speciální pedagogiky. null. Brno : Paido, 1998. ISBN 80-85931-65-6.Škodová, E.:. Klinická logopedie. Praha, 2003. Krahulcová-Žatková, B. Komplexní komunikační systém těžce sluchově postižených. Praha, 1996. Švarcová, I.:. Mentální retardace. Praha, 2001. Květoňová-Švecová, L. Oftalmopedie. Brno, 1998. Zelinková, Olga. Pedagogická diagnostika a individuální vzdělávací program. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-544-X.Slowík, Josef. Speciální pedagogika. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1733-3.Kocurová, Marie. Speciální pedagogika pro pomáhající profese. Plzeň : Západočeská univerzita, 2002. ISBN 80-7082-844-7.

Požadavky

Zpracování zápočtové práce a úspěšné absolvování zkouškového testu.

Garant

Doc. PaedDr. Marie Kocurová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Šárka KáňováPhDr. Josef Slowík, Ph.D.