Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální pedagogika (KPG / SPOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / SPOK - Speciální pedagogika, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do speciální pedagogiky, spolupracující disciplíny, základní terminologie a struktura oboru2. Norma a normalita ve speciální pedagogice, individuálně vztahový přístup k jedincům s postižením3. Historie vztahu společnosti k lidem s postižením, současné integrační paradigma speciální pedagogiky4. Specifika osobnosti a socializace lidí s jednotlivými typy postižení5. Problematika jedinců s psychickým postižením6. Problematika jedinců se smyslovým a řečovým postižením7. Problematika jedinců s tělesným postižením a dlouhodobým onemocněním.8. Problematika jedinců s vícečetným postižením a sociálním znevýhodněním9. Metody diagnostiky, intervence a prevence ve speciální pedagogice10. Systém péče a legislativy v rezortu zdravotnictví, školství a sociální péče

Získané způsobilosti

Student bude základně orientován v problematice sociálního zařazení osob se speciálními potřebami, v užívané terminologii a interdisciplinárních souvislostech, klasifikaci vad a poruch ve speciálně pedagogických suboborech. Získá k lidem s postižením postoje nezbytné pro výkon v pomáhajících profesích.

Literatura

Schopler, Eric. Autistické chování. 1. vyd. Praha : Portál, 1997. ISBN 80-7178-133-9.Jedlička, Richard. Děti a mládež v obtížných životních situacích : nové pohledy na problematiku životních krizí, deviací a úlohu pomáhajících profesí. Vyd. 1. Praha : Themis, 2004. ISBN 80-7312-038-0.Kopřiva, Karel. Lidský vztah jako součást profese : psychoterapeutické kapitoly pro sociální, pedagogické a zdravotnické profese. Praha : Portál, 1999. ISBN 80-7178-318-8.Švarcová, Iva. Mentální retardace : vzdělávání, výchova, sociální péče. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-506-7.Monatová, Lili. Pojetí speciální pedagogiky z vývojového hlediska. Brno : Paido, 1996. ISBN 80-85931-20-6.Renotiérová, Marie; Ludíková, Libuše. Speciální pedagogika. Olomouc : Univerzita Palackého, 2005. ISBN 80-244-1073-7.

Požadavky

Úspěšné zvládnutí vědomostního testu.

Garant

Doc. PaedDr. Marie Kocurová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Josef Slowík, Ph.D.PhDr. Josef Slowík, Ph.D.