Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interkulturní psychologie (KPS / 9IKPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / 9IKPS - Interkulturní psychologie, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět a vývoj interkulturní psychologie. Výklad základních kategorií interkulturní psychologie.2. Aktuální výzkumy v oblasti interkulturní psychologie.3. Kulturní dimenze a standardy z hlediska interkulturní psychologie.4. Předsudky a stereotypy týkající se etnik, národů a ras.5. Interkulturní rozdíly v hodnotách a postojích. Rozdíl v postojích k lásce, manželství a sexualitě.6. Interkulturní rozdíly v pojetí morálky. Maskulinita a feminita jako interkulturní dimenze.7. Interkulturní rozdíly v sociální percepci.8. Komunikace z hlediska interkulturní psychologie. Jazykový relativismus. Interkulturní komunikační bariéry. Mezinárodní jazyk gest.9. Interkulturní rozdíly v chování. Projev emocí v různých kulturách.10. Interkulturní odlišnosti v negociačním chování etnik a národů. Etnofaulismy.11. Interkulturní rozdíly v rodinné výchově a socializaci.12. Řešení a zvládání interkulturních rozdílů.13. Interkulturní kompetence a jejich rozvoj.14. Psychologické aspekty integrace.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v aktuálních výzkumech v oblasti interkulturní psychologie.Student analyzuje základní pojmy - předsudky, stereotypy, morální chování.Student posoudí interkulturní odlišnosti.Student konstruktivně přistupuje k rozvíjení interkulturních kompetencí.

Literatura

Průcha, Jan. Interkulturní psychologie. 1. vyd. Praha : Portál, 2004. ISBN 80-7178-885-6.Průcha, Jan. Multikulturní výchova : teorie-praxe-výzkum. Vyd. 1. Praha : ISV nakladatelství, 2001. ISBN 80-85866-72-2.Le Bon, Gustave. Psychologické zákony vývoje národů. Praha : nakladatelství Jsv. Pelcla, 1998. Výrost, Jozef; Slaměník, Ivan. Sociální psychologie = =Sociálna psychológia. 1. vyd. Praha : ISV, 1997. ISBN 80-85866-20-X.Murphy, Robert Francis. Úvod do kulturní a sociální antropologie. 2. vyd. Praha : Sociologické nakladatelství, 2006. ISBN 978-80-86429-25-0.

Požadavky

Seminární výstup a semínární práce

Garant

Doc. PhDr. Jana Miňhová, CSc.