Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogicko-psychologické poradenství A (KPS / 9PPPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / 9PPPA - Pedagogicko-psychologické poradenství A, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do pedagogicko-psychologického poradenství.2. Základní vymezení oboru.3. Poradenské teorie.4. Fáze poradenského procesu a jeho metody.5. Diagnostika školní zralosti, přístup k nezralým dětem.6. Poradenské interakce.7. Poradenský přístup k mentálně retardovaným a prospěchově zaostávajícím žákům.8. Specifické poruchy učení, ADHD: diagnostika, poradenství.9. Poradenský přístup k dětem s poruchami chování.10. Problematika šikany na školách a její řešení.11. Poradenský přístup k nadaným dětem.12. Poradenský přístup k neurotickým dětem.13. Poradenský přístup k dětem z neúplných a nefunkčních rodin.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:dobře se orientovat v jednotlivých fázích a metodách poradenské činnosti,vhodně aplikovat diagnostické metody při práci s problémovými dětmi,ovládat specifické formy práce s neprospívajícími žáky, zvolit vhodný přístup k nadaným dětem, adekvátně aplikovat diagnostiku a poradenství v přístupu k dětem se specifickými poruchami učení.

Literatura

Duplinský, Josef; Moussová, Zuzana. Diagnostika. Pedagogickopsychologické poradenství. II. Praha : Univerzita Karlova-Pedagogická fakulta, 2002. ISBN 80-7290-101-X.Moussová, Zuzana; Valentová, Ludmila. Poradenské teorie a strategie. null. Praha : Univerzita Karlova-Pedagogická fakulta, 2002. ISBN 80-7290-098-6.Gabura, Ján. Poradenský proces. Praha, 1995. ISBN 80-85850-10-9.Matějček, Zdeněk. Praxe dětského psychologického poradenství : Celost. vysokošk. příručka pro stud. filoz. a pedag. fakult. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1991. ISBN 80-04-24526-9.Matoušek, Oldřich; Miltová, Alena; Ryba, Jiří. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha : Sociologické nakladatelství, 2003. ISBN 80-86429-19-9.Hartl, Pavel. Základy komunitní práce. SLON Praha, 1995.

Požadavky

Odborná analýza pedagogicko-psychologického problému.Účast na praktikách z pedagogicko-psychologického poradenství.Zkouška kombinovaná.

Garant

Mgr. Pavla Soukupová