Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika psychologie B (KPS / DIPSB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / DIPSB - Didaktika psychologie B, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V předmětu KPS/DIPSB jsou zařazeny pouze semináře, na kterých bude prováděno:- praktický nácvik výuky vybraných tematický celků z psychologie pro různé typy středních škol.- didaktická analýza níže uvedených tematických celků:1. Vnímání2. Představivost, fantazie, tvořivost3. Myšlení a řeč4. Paměť a pozornost5. Emoce, vůle a rozhodování6. Psychologické metody7. Periodizace vývoje, puberta a adolescence8. Socializace osobnosti9. Sociální komunikace, asertivita10. Sociální skupinyDidaktická analýza vždy obsahuje: vymezení učiva, očekávané výstupy, naplňované klíčové kompetence, učební úlohy, metody a formy výuky.Seznámení s konkrétní podobou nástrojů měření v daných předmětech, klasifikace a kritické hodnocení těchto nástrojů.

Získané způsobilosti

Studenti:- budou připraveni vyučovat tak, aby vedle vědomostí jejich výuka rozvíjela také složitější dovednosti a celoživotní postoje žáka- budou umět zformulovat edukační cíl jako žákův výkon (= očekávané výstupy)- budou se umět orientovat v základních kurikulárních dokumentech (zejména v RVP pro SŠ) a budou chápat odlišnosti RVP a ŠVP,- dokáží rozpoznat jaké klíčové kompetence jsou rozvíjeny učivem (především kompetence k učení, komunikativní, sociální, personální, řešení problémů)- na základě vytvoření vlastní didaktické analýzy učiva dokáží analyzovat jednotlivé kategorie výukového procesu ve vztahu k ŠVP- budou znát přínos průřezového tématu "Osobnostní a sociální výchova" pro rozvoj osobnosti žáka a budou vybaveni technikami k jeho realizaci v podmínkách SŠ- budou mít k dispozici a budou umět využívat metodické pomůcky (dotazníky, testy, vhodné učební úlohy, sociálně psychologické techniky apod.) k motivaci a k expozici nového učiva psychologie na SŠ- budou umět hodnotit výkony, aktivitu žáků při hodinách psychologieStudent se orientuje v problematice standardizovaných nástrojů měření výsledků vzdělávání (didaktický test, písemná práce, ústní zkouška atd.).

Literatura

Vízdal, František. Didaktika psychologie : Určeno pro posl. fak. filozof. Díl 1. Brno : Univ. J. E. Purkyně, 1987. Hermochová, S. Hry pro život (dva díly). Portál Praha, 1994. Vacínová, Marie. Psychologie a společenská výchova. 2., přeprac. vyd., ve VP 1. vyd. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 80-7187-006-4.Helus, Zdeněk. Psychologie pro střední školy. Vyd. 1. Praha : Fortuna, 1995. ISBN 80-7168-245-4.ČÁP, J. Psychologie výchovy a vyučování. 1. vyd. Praha : Karolinum, 1993. ISBN 80-7066-534-3.Gillernová, I., Hermochová, S. Sociální dovednosti učitele. SPN Praha, 1990. Hrabal, Vladimír; Helus, Zdeněk. Sociální psychologie pro učitele : Základní pojmy a pedagog. aplikace : Určeno pro posl. fak. pedagog. 2. dotisk 1. vyd. Praha : SPN, 1987. Cangelosi, James S. Strategie řízení třídy : jak získat a udržet spolupráci žáků při výuce. Vyd. 3. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-406-0.MAIER, Ch., WEBER, M. Superlearning znamená úspěch : Praxí ověřený návod na použití až neuvěřitelně úspěšné studijní metody. 1. vyd. Praha : Talpress, 1994. ISBN 80-85609-59-2.Prunner, Pavel. Vybrané kapitoly z pedagogické psychologie. Plzeň : Západočeská univerzita, 2003. ISBN 80-7082-979-6.Gillernová, Ilona; Buriánek, Jiří. Základy společenských věd. Základy psychologie, sociologie : pro střední školy. Praha : Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-749-9.

Požadavky

Didaktická analýza učiva jednoho tematického okruhu přednesená na semináři, výroba metodického zásobníku pomůcek pro výuku psychologie.

Garant

PhDr. Václav Holeček, Ph.D.