Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika výchovy ke zdraví B (KPS / DIVZB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / DIVZB - Didaktika výchovy ke zdraví B, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Rodina a zdraví (komunikace a vztahy v rodině, zdravé bydlení, náhradní rodinná péče).2. Péče o zdraví (zdraví a nemoc, zdraví životní styl, osobní, intimní a duševní hygiena, prvnípomoc).3. Výživa a zdraví (základní složky potravy, specifické potřeby výživy u dítěte, alternativnívýživové směry, poruchy příjmu potravy).4. Sexuální výchova (komunikace s vrstevníky, pohlavně přenosné choroby, sexuální orientace apostoje společnosti).5. Návykové látky a zdraví (návykové látky, hazardní hry a počítače, způsoby odmítání návykovýchlátek, reklamní vlivy, návykové látky a zákony).6. Osobní bezpečí (sociální dovednosti, krizové situace, brutalita a jiné formy násilí v médií).7. Pohybové aktivity a zdraví (pohybový režim, zdravotně orientovaná zdatnost, doping ve sportu,zneužívání anabolik).8. Zvládání zátěže (možnosti sebeřízení, time-management).9. Učení bez stresu.10. Možnosti spolupráce s institucemi péče o zdraví.11. Škola podporující zdraví.12. Pomůcky a metodické materiály, jejich využití ve výuce výchovy ke zdraví.

Získané způsobilosti

Student aplikuje poznatky z obecné didaktiky na jednotlivé problémové okruhy, samostatně zpracovává didaktickou analýzu vybraného tématu a prezentuje před studijní skupinou.

Literatura

KŘIVOHLAVÝ, J., MAREŠ, J. Komunikace ve škole. Brno: Masarykova univerzita, 1995. ČÁP, J., MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Vyd. 1. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-463-X.ČÁP, J. Psychologie výchovy a vyučování. 1. vyd. Praha : Karolinum, 1993. ISBN 80-7066-534-3.GILLERNOVÁ, I., HERMOCHOVÁ, S. Sociální dovednosti učitele. Praha: SPN,, 1990. LANGOVÁ, M. Učitel v pedagogických situacích. Praha: Karolinum, 1992.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: Didaktická analýza učiva jednoho tematického okruhu přednesená na semináři, výroba metodického zásobníku pomůcek pro výuku výchovy ke zdraví.Požadavky ke kombinované zkoušce: písemná část = témata probíraná na přednášce v LS, ZS ústní část = aplikace teoretických poznatků na vybrané téma + diskuse nad odbornou literaturou.

Garant

Doc. PaedDr. Ladislav Podroužek, Ph.D.

Vyučující

Doc. PaedDr. Ladislav Podroužek, Ph.D.