Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Koncepce výchovy ke zdraví (KPS / KVPZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / KVPZ - Koncepce výchovy ke zdraví, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Výchova ke zdraví jako součást komplexní výchovy2. Historie výchovy ke zdraví3. Výchova ke zdraví jakou součást komplexní prevence nemocí4. Legislativní rámec výchovy ke zdraví5. Instituce podporující zdraví a prevenci nemocí6. Světová zdravotnická organizace7. Programy podporující zdraví8. Projektová činnost v oblasti podpory zdraví9. Implementace výchovy ke zdraví do kurikula školy10. Strategie výchovy ke zdraví11. Profesní a osobnostní předpoklady odborníka na výchovu ke zdraví12. Evaluace projektů a strategií výchovy ke zdraví13. Shrnutí, evaluace výuky

Získané způsobilosti

Student doktorského studia po absolvování kurzu: popíše jednotlivé koncepce podpory zdraví a prevence nemocí; charakterizuje světové a regionální instituce podpory zdraví a prevence nemocí; vysvětlí současný význam WHO, jeho cíle a současnou činnost; definuje současné dokumenty a strategie podpory zdraví; vymezí zdraví a nemoc z různých přístupů; identifikuje faktory ohrožující zdraví člověka; popíše možnosti celostního přístupu podpory zdraví; navrhne koncepce podpory zdraví a prevence nemoci v oblasti školního vzdělávání; zaujme konstruktivní stanovisko k jednotlivým přístupům podpory zdraví a koncepce výchovy ke zdraví.

Literatura

EWLES Linda a Ina SIMMER. Promoting Health: A Pratical Guide Second Edition. London, 1992. ISBN 1-871364-73-6.KEBZA, Vladimír. Psychosociální determinanty zdraví. Praha, 2005. ISBN 80-200-1307-5.MAURITZOVÁ, Ilona. et al. Zdraví a péče o člověka v 21. století. Plzeň, 2010. ISBN 978-80-7043-908-1.HODAČOVA, Lenka, Vladimír SRB a Jiří MAREŠ. Nové veřejné zdraví v podmínkách udržitelného rozvoje. Hradec Králové, 1997. ISBN 80-7184-769-0.

Požadavky

Vědecko-odborná tvorba studenta: studium tuzemské a zahraniční literatury, komparace teoretických východisek, vyvození a návrh optimálních strategií ve výchově ke zdraví.

Garant

Doc. MUDr. Jiří Beran, CSc.