Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodika osobnostního a soc. rozvoje (KPS / MOSR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / MOSR - Metodika osobnostního a soc. rozvoje, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení OSR.Analýza základních cílů OSR v RVP ZV.2. Témata OSR: osobnostní rozvoj, sociální rozvoj, morální rozvoj, aplikační témata.3. Aplikace témat OSR do předmětu výchova ke zdraví.4. Základní didaktické principy OSR, základní didaktické kroky práce s tématy OSR.5. Analýza jednotlivých didaktických kroků: formulace cíle - zaměření techniky, možnosti a význammotivačního libreta.6. Analýza jednotlivých didaktických kroků: instrukce a akce (realizace techniky).7. Analýza jednotlivých didaktických kroků: reflexe - druhy, formy, postupy při řízení reflexe.8. Analýza jednotlivých didaktických kroků: evaluace - ověřování přínosu techniky OSR ve vztahu kedukačním cílům předmětu výchova ke zdraví.9. Možnosti, meze a rizika využívání technik OSR v předmětu výchova ke zdraví.10. Osobnostní a odborné předpoklady učitele pro využívání technik OSR v předmětu výchova kezdraví.11. Výstupy studentů - didaktická a sebezkušenostní analýza.12. Výstupy studentů - didaktická a sebezkušenostní analýza.13. Závěrečné shrnutí, evaluace kurzu.

Získané způsobilosti

Student projevuje vhled do procesů, týkajících se vlastní osobnosti a sociálních vztahů, popisuje tyto jevy a procesy odbornými termíny a aplikuje poznatky do výuky výchovy ke zdraví na ZŠ. Připraví soubor technik, kterými prakticky demonstruje vybrané poznatky.

Literatura

VALIŠOVÁ, A. Asertivita v prostředí rodiny a školy : pedagogické a psychologické kontexty v teorii a praxi. Vyd. 1. Praha : ISV nakladatelství, 2002. ISBN 80-86642-03-8.VALENTA, J. Dramatická výchova a sociálně psychologický výcvik : srovnání systémů. Praha : ISV nakladatelství, 1999. ISBN 80-85866-40-4.KASÍKOVÁ, H. Kooperativní učení, kooperativní škola. Praha : Portál, 1997. ISBN 80-7178-167-3.VALENTA, J. Osobnostní a sociální výchova a její cesty k žákovi. Kladno : Aisis,, 2006. ISBN 80-239-4908-X.HERMOCHOVÁ, S. Sociálně psychologický výcvik. HERMOCHOVÁ, S. Sociálně psychologický výcvik II. Praha, UK 1988, 1999. KNOBLAUCH, J. WOLTJE, H. Time management : jak lépe plánovat a řídit svůj čas. Praha : Grada, 2001. ISBN 80-247-1440-X.VALENTA, J. Učit se být : témata a praktické metody pro osobnostní a sociální výchovu na ZŠ a SŠ. Praha ; Agentura Strom, 2000. ISBN 80-86106-08-X.

Požadavky

Absolvování praktického výcviku.Reflexe - introspektivní analýza prožitků a získaných zkušeností v kurzu.Didaktická analýza, využívání technik OSR v předmětu výchova ke zdraví.

Garant

PhDr. Mgr. Michal Svoboda, Ph.D.