Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nutriční poradenství (KPS / NUTR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / NUTR - Nutriční poradenství, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice zdraví WHO, ochrana zdraví a úloha výživy. Nutriční poradce, úloha a cíle, postavení vprimární i sekundární prevenci chorob.2. Význam stavu výživy, metody zjišťování stavu výživy, hodnocení osob s rizikemmalnutrice.3. Praktické využití nutričních programů, výživové doporučené dávky, sestavování jídelníčku,praktický nácvik metod zjišťování stavu výživy.4. Výživa zdravých osob, energetická potřeba, bazální metabolismus, nároky na přívod živin,výživová doporučení pro českou populaci.5. Využití hlavních živin, vitamínů, minerálních látek a stopových prvků organizmem, vodní aacidobazická rovnováha, pitný režim.6. Výživa zdravých osob - populační cílové skupiny : výživa těhotných a kojících matek, výživakojenců, dětí a dospívající populace, výživa ve stáří.7. Výživa zdravých osob - zvláštní cílové skupiny : výživa sportovců. Praktické cvičení - sestaveníjídelníčku pro vybrané populační skupiny.8. Poruchy příjmu potravy - definice, patogeneze, komplikace, výživová doporučení, léčba9. Vliv některých onemocnění na stav výživy, léčebná výživa I.10. Vliv některých onemocnění na stav výživy, léčebná výživa II.11. Potravinové alergie a intolerance, nutriční toxikologie. Praktický nácvik sestavení jídelničkupro chronicky nemocného pacienta.12. Opakování, zápočtový test.

Získané způsobilosti

Student aplikuje poznatky z biologie a chemie při tvorbě nutričních programů a připraví prezentaci osvětově zaměřeného programu pro cílenou skupinu obyvatelstva.

Literatura

STANWAYOVÁ, P. Léčebná výživa při běžných onemocněních. Praha. KRCH, D. Poruchy příjmu potravy. Praha, 2004. BLATTNÁ,J. a kol. Výživa na začátku 21. století. Praha, 2005. NEVORAL, J. a kol. Výživa v dětském věku. Praha, 2003. KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha, 2004.

Požadavky

Aktivní účast v seminářích, zápočtový test, zpracování jídelníčku.

Garant

MUDr. Lenka Luhanová

Vyučující

MUDr. Lenka LuhanováPhDr. Mgr. Michal Svoboda, Ph.D.