Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie referenčních skupin (KPS / PSRS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / PSRS - Psychologie referenčních skupin, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Referenční skupiny, skupinové normy a hodnoty.2. Zdraví jako životní hodnota. Výchova ke zdraví v primárních skupinách.3. Materiálně ekonomické podmínky rodiny, životní styl rodiny a identifikace s hodnotou zdraví.4. Interpersonální vztahy v primárních sociálních skupinách. Komunikace a duševní zdraví.5. Neúplná rodina jako jeden z deprivačních faktorů vývoje osobnosti dítěte. Sociální deprivace azdraví.6. Sociální zdraví a sekundární referenční skupiny.7. Školní prostředí, referenční skupiny a jejich vliv na zdraví jedince.8. Vrstevnické skupiny a riziko sociálně patologických jevů.9. Zájmové skupiny jako faktory ovlivňující zdraví jedince.10. Pracovní skupiny jako faktory ovlivňující zdraví jedince.11. Pojetí hodnoty zdraví z hlediska multikulturního, ideové skupiny.12. Možnosti rodinné a skupinové terapie ve vztahu ke zdraví

Získané způsobilosti

Student umí v diskusi uplatnit poznatky ze sociální psychologie, zejména z problematiky sociálních skupin, aplikuje tyto poznatky do oblasti zdraví a sociálně patologických jevů.

Literatura

MATĚJČEK, Z. a kol. Náhradní rodinná péče. Praha: Portál, 1999. MATOUŠEK, O. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha: Portál, 1993. TRAPKOVÁ, L., CHVÁLA, V. Rodinná terapie psychosomatických poruch. Praha: Portál, 2004. KYRIACOU, CH. Řešení výchovných problémů ve škole. Praha: Portál, 2005. NAKONEČNÝ, M. Sociální psychologie. 1. vyd. Praha: Academia, 1999.

Požadavky

Seminární práce, terénní výzkum.

Garant

PhDr. Alena Szachtová

Vyučující

PhDr. Mgr. Michal Svoboda, Ph.D.PhDr. Alena Szachtová