Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie 4 (KPS / PSS4K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / PSS4K - Psychologie 4, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Starý člověk jako pacient2. Psychosomatická onemocnění3. Psychika pacientů v interním lékařství ? kardiovaskulární onemocnění4. Psychika pacientů s vybranými interními chorobami5. Psychologické otázky v chirurgii ? psychologická hlediska předoperačních a poperačních stavů, traumata u dospělých i dětských pacientů.6. Psychika pacientů s onkologickým onemocněním ? rizikové faktory, psychologické aspekty diagnostiky, léčby a péče.7. Psychologické aspekty v paliativní péči8. Psychika umírajících pacientů9. Psychologie sestry, povinnost mlčenlivosti, iatropatogenie, sorrorigenie, LOR10. Syndrom vyhoření, profesionální deformace

Získané způsobilosti

Student/ka umí aplikovat získané teoretické poznatky z oblasti lékařské psychologie. Pochopí poznatky o psychologii nemocných na různých oddělení nemocničních zařízení. Seznámí se se zásadami při sdělování diagnózy a prognózy onemocnění, dokáže vést rozhovor s pacientem v paliativní péči.

Literatura

KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie nemoci. null. Praha : Grada, 2002. ISBN 80-247-0179-0.VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2004. BERAN, J., TUMPACHOVÁ, N., CHALOUPKOVÁ, L. Základy lékařské psychologie pro lékařské studium ve zdravotnictví. Praha: Karolinum, 2002.

Požadavky

Kombinovaná zkouška - písemný test a ústní zkoušení.Seznam sestudované odborné literatury.Vypracování kazuistiky.

Garant

Doc. PhDr. Jana Miňhová, CSc.

Vyučující

Mgr. Lenka KroupováMgr. Lenka Kroupová