Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie 2 (KPS / PSYP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / PSYP2 - Psychologie 2, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy sociální psychologie.Základy vývojové psychologie (prenatální, novorozenecké, kojenecké, batolecí, předškolní období, mladší školní věk, dospívání, dospělost, stáří)Sebepoznání, introspekce a extrospekce psychických procesů a stavů vyplývajících z teoretické části psychologické terminologie, sebehodnoceníInterpersonální vnímání a chyby při sociální percepci.Seznámení se s relaxačními technikami a jejich využitím ( Schulzův autogenní trénink, dechová cvičení), ukázky muzikoterapie, dotykové terapie.

Získané způsobilosti

Studenti/ky jsou schopni:vymezit sociální psychologii jako vědu,znát základní sociálně-psychologické metody,vysvětlit základní dimenze sociální psychologie,vymezit vývojovou psychologii jako vědu,definovat a charakterizovat jednotlivá vývojová období,analyzovat potřeby dětského, dospělého pacienta a pacienta ve stáří,porovnat vývoj prenatální s péčí o nedonošeného novorozence,srovnat schopnosti nedonošeného a donošeného novorozence,identifikovat základní potřeby v dospělém věku,popsat kritická životní období v dospělosti,analyzovat a zhodnotit rozdíly ve vývoji k mužství a k ženství,aplikovat znalosti do oblasti porodní asistence,sebereflexe.

Literatura

Říčan, Pavel. Cesta životem. Vyd. 2., přeprac., v Portálu 1. Praha : Portál, 2004. ISBN 80-7178-829-5.VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha : Portál, 2004. ISBN 80-7178-802-3.NAKONEČNÝ, M. Sociální psychologie. null. Praha : Academia, 1999. ISBN 80-200-0690-7.LANGMEIER, J., KREJČÍŘOVÁ, D. Vývojová psychologie. Praha : Grada, 2006. ISBN 80-247-1284-9.Vágnerová, Marie. Vývojová psychologie I. : dětství a dospívání. 1. vyd. Praha : Karolinum, 2005. ISBN 80-246-0956-8.Vágnerová, Marie. Vývojová psychologie I. [Díl] I. null. Praha : Karolinum, 1997. ISBN 80-7184-317-2.BERAN, J., TUMPACHOVÁ, N., CHALOUPKOVÁ, L. Základy lékařské psychologie pro lékařské studium ve zdravotnictví. 1. vyd. Praha : Karolinum, 2002. ISBN 80-246-0463-9.

Požadavky

aktivní účast v hodinách cvičenívypracování projektivních kresebných testů dle zadánídílčí zápočtový test (prenatální a novorozenecké období)

Garant

Doc. PhDr. Jana Miňhová, CSc.

Vyučující

Mgr. Kateřina Ratislavová, Ph.D.Mgr. Kateřina Ratislavová, Ph.D.