Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie 4 (KPS / PSYP4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / PSYP4 - Psychologie 4, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Psychosomatická onemocnění v gynekologii a v porodnictvíPsychologie gynekologicky nemocných ženPsychologie umírání a smrtiPsychologie zdravotnického pracovníkaProstředí jako léčebný činitelSebeprezentace, sebehodnocení, Bálintovská skupina, rozvoj empatie, sebepoznáníKrizová intervence v práci porodní asistentky,psychoterapiePráce na projektu a jeho prezentace

Získané způsobilosti

Studenti/ky jsou schopni:znát základy psychologie nemoci, nemocného a zdravotníka,vysvětlit základní psychologické dimenze gynekologické nemoci,definovat a charakterizovat smrt, umírání, truchlení,volit psychoterapeutické metody doprovázení umírajícího, jeho rodiny,analyzovat potřeby nemocné v souvislosti s gynekologickou nemocí,znát psychosomatické souvislosti v gynekologii,volit psychoterapeutický přístup ke gynekologicky nemocné,charakterizovat osobnost zdravotníka, syndrom pomahače, syndrom vyhoření,definovat profesionální adaptaci a deformaci,aplikovat znalosti ze zdravotnické psychologie do oblasti gynekologie,prakticky realizovat účast v Bálintovské skupině,prakticky realizovat sociálně psychologický výcvik,prakticky realizovat sebereflexi v průběhu cvičení.

Literatura

Ratislavová K. Aplikovaná psychologie-porodnictví. Jobánková M. Kapitoly z psychologie pro zdravotnické pracovníky. Špatenková, Naděžda. Krizová intervence pro praxi. Vyd. 1. Praha : Grada Publishing, 2004. ISBN 80-247-0586-9.Vymětal, Jan. Lékařská psychologie. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-740-X.Poněšický, Jan. Neurózy, psychosomatická onemocnění a psychoterapie. Vyd. 2. V Praze : Triton, 2004. ISBN 80-7254-459-4.KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie nemoci. null. Praha : Grada, 2002. ISBN 80-247-0179-0.KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie zdraví. null. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-774-4.

Požadavky

aktivní účast v hodinách cvičeníaktivní účast na skupinovém projektusouhrnný testústní zkouška

Garant

Doc. PhDr. Jana Miňhová, CSc.

Vyučující

Mgr. Kateřina Ratislavová, Ph.D.Mgr. Kateřina Ratislavová, Ph.D.