Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie práce (KPS / PSYPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / PSYPR - Psychologie práce, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Psychologie práce a organizace a její historické proměny.2. Člověk a práce. Pracovní činnost člověka a její determinanty.3. Metody psychologie práce. Psychologická profesiografie.4. Psychologický rozbor pracovního výkonu. Kritéria pracovní efektivnosti5. Pracovní zátěž a stres.6. Podmínky pracovního prostředí a jejich rozbor z psychologického hlediska.7. Bezpečnost a ochrana zdraví pracovníků.8. Kategorizace prací - hodnocení zdravotních rizik z hlediska psychologie práce.9. Člověk a organizace. Koncepce organizace, organizační pozice a role.10.Organizační kultura.11.Lidské zdroje a jejich řízení. Základní otázky personální psychologie.12.Klíčové kompetence a jejich rozvoj. Předpoklady profesionálního rozvoje pracovníka.13.Psychologické aspekty řízení.

Získané způsobilosti

Student popíše aspekty pracovního výkonu a vysvětlí jednotlivé determinanty lidské práce a role osobnosti v pracovním procesu, sestaví jednoduchý profesiogram, analyzuje organizační kulturu, posoudí pozici a roli pracovníka v organizaci. Popíše funkční využití psychologických metod v oblasti psychologie práce.

Literatura

Tepper, B. Manažerské znalosti a dovednosti. Praha, Grada, 1996. Tyson, S. Organizační chování. Praha, Grada, 1997. Bělohlávek, František. Organizační chování : jak se každý den chovají spolupracovníci, nadřízení, podřízení, obchodní partneři či zákazníci. 1. vyd. Olomouc : Rubico, 1996. ISBN 80-85839-09-1.Kohoutek, R., Štěpaník, J. Psychologie práce a řízení. Praha, 2000. Psychologie práce pro manažery a personalisty. Praha, 2007.

Požadavky

Vypracování seminární práce a zápočtový test, zkouška kombinovaná

Garant

Mgr. Kateřina Kubíková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Kubíková, Ph.D.Mgr. Kateřina Kubíková, Ph.D.