Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie výživy a edukace ve výživě (KPS / PVEV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / PVEV - Psychologie výživy a edukace ve výživě, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Význam psychických determinantů ve výživě člověka2. Význam sociálních determinantů ve výživě člověka.3. Sociální faktory ovlivňující stravovací návyky člověka4. Vliv jednotlivých živin na psychiku člověka5. Jídlo jako objekt závislosti6. Analýza faktorů ovlivňující stravovací návyky7. Analýza osobnostních predispozic ke stravovacím návykům.8. Analýza sociálních kulturních determinantů jedince ovlivňující jeho stravovací návyky9. Edukační model ve výchově a vzdělávání k racionální výživě10. Výukové strategie vhodné pro edukaci ve výživě11. Motivace žáka k racionální výživě v edukačním procesu12. Zásady efektivní edukace ve výživě13. Shrnutí učiva, evaluace výuky

Získané způsobilosti

Student doktorského studia po absolvování kurzu: popíše vliv jednotlivých živin na psychiku člověka; charakterizuje potravní chování člověka; identifikuje sociální faktory ovlivňující stravovací návyky člověka; popíše vhodné přístupy v rozvoji vhodných stravovacích návyků; charakterizuje didaktický model výchovy a vzdělávání ke vhodným stravovacím návykům; navrhuje edukační programy podporující racionální výživu; evaluuje a konstruktivně zhodnocuje výukové strategie v oblasti výživy.

Literatura

KOPELMAN, G. Peter, Lan D. CATERSON and Wiliam H. DIETZ. Clinical Obesity in Adults and Children. London, 2010. ISBN 978-1-4051-8226-3.FRAŇKOVÁ, Slávka, Jana PAŘIZKOVÁ a Eva MALICHOVÁ. Jídlo v životě dítěte a adolescenta. Praha, 2013. ISBN 978-80-246-2247-7.OGDEN, Jane. The Psychology of Eating: from Healthy to Disordered Behavior. Londýn, 2011. ISBN 1444319299.FRAŇKOVÁ, Slávka, Jiří ODEHNAL a Jana PAŘIZKOVÁ. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Praha, 2000. ISBN 80-860009-32-7.

Požadavky

Vědecko-odborná tvorba studenta: studium tuzemské a zahraniční literatury, komparace teoretických východisek, vyvození a návrh optimálních strategií ve výživě dětí a dospívajících.

Garant

PhDr. Mgr. Michal Svoboda, Ph.D.