Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie zdraví a psychosomatika (KPS / PZSO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / PZSO - Psychologie zdraví a psychosomatika, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Celostný pohled na zdraví těla a psychiky.2. Souvislosti mezi tělem a psychikou.3. Historické kořeny psychosomatiky a psychologie zdraví.4. Současné směry v psychosomatice a psychologii zdraví I.5. Současné směry v psychosomatice a psychologii zdraví II.6. Současné směry v psychosomatice a psychologie zdraví III.7. Charakteristika psychosomatických onemocnění z pohledu psychologie zdraví a výchovy ke zdraví I.8. Charakteristika psychosomatických onemocnění z pohledu psychologie zdraví a výchovy ke zdraví II.9. Charakteristika psychosomatických onemocnění z pohledu psychologie zdraví a výchovy ke zdraví III.10. Sociální aspekty života a jejich vliv na psychické a somatické zdraví.11. Prostředky pozitivního ovlivňování psychického a somatického zdraví I.12. Prostředky pozitivního ovlivňování psychického a somatického zdraví II.13. Shrnutí, evaluace výuky.

Získané způsobilosti

Student doktorského studia po absolvování kurzu: popíše a odborně zhodnotí soudobé směry v psychologii zdraví a psychosomatice; definuje nejčastější psychosomatická onemocnění; posoudí a kriticky zhodnotí jednotlivé přístupy k psychosomatickým onemocněním; navrhne možnosti implementace teoretických východisek z celostního pojetí na etiologii nemocí do výchovně a vzdělávacích záměrů ve výchově ke zdraví.

Literatura

GOLDBERG, David, Linda GASK a Richard MORRISS. Psychiatry in medical practice. New York, 2010. ISBN 978-0-415-42544-5.FALEIDE, Asbjorn, Lilleba LIAN a Eyolf FALEIDE. Vliv psychiky na zdraví. Praha, 2010. ISBN 978-80-247-2864-3.TRESS, Wolfgang, KRUSSE, Johannes a Jürgen OTT. Základní psychosomatická péče. Praha, 2008. ISBN 978-80-7367-309-3.MAREŠ, Jiří. et al. Sociální opora u dětí a dospívajících I. II: III. Hradec Králové, 2003. ISBN 80-86225-46-1.

Požadavky

Součástí kurzu je vědecko-odborná tvorba studenta: studium tuzemské a zahraniční literatury, komparace teoretických východisek, vyvození a návrh optimálních strategií výchovy ke zdraví vycházející z psychologie zdraví a psychosomatiky.

Garant

Doc. MUDr. Jiří Beran, CSc.