Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogická psychologie (KPS / RPEPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / RPEPS - Pedagogická psychologie, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět pedagogické psychologie a její význam.2. Metody pedagogické psychologie.3. Psychologická analýza osobnosti učitele.4. Učení jako základní kategorie pedagogické psychologie.5. Učení podmiňováním.6. Učení senzomotorické.7. Učení verbální, pojmové, řešením problémů.8. Zákony učení.9. Podmínky učení, psychohygiena vyučovacího procesu.10. Psychologie vztahu mezi učitelem a žákem.11. Psychologické aspekty zkoušení a hodnocení, odměna a trest.12. Psychologická analýza příčin neprospěchu.13. Náročné životní situace a techniky vyrovnávání se s nimi.

Získané způsobilosti

Student/ka:- pochopí pojmy z oblasti pedagogické psychologie,- porovná jednotlivé druhy učení,vysvětlí zákony a podmínky učení,- aplikuje jednotlivé diagnostické metody v praxi a ověří si jejich možnosti a meze v práci učitele,- popíše strukturu školní třídy na základě použití konkrétní metody,- vymezí základní požadavky na osobnost učitele v souvislosti s výkonem učitelské role,- zhodnotí své předpoklady a možnosti.

Literatura

ČÁP, J., MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Vyd. 1. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-463-X.MAREŠ, J. Styly učení žáků a studentů. 1. vyd. Praha : Portál, 1998. ISBN 80-7178-246-7.

Požadavky

Splnění 2 seminárních úkolů, zápočtový test, kombinovaná zkouška.

Garant

PhDr. Alexandra Aišmanová

Vyučující

PhDr. Alexandra AišmanováMgr. Kateřina Kubíková, Ph.D.