Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývojová psychologie (KPS / RVYPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / RVYPS - Vývojová psychologie, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní otázky vývojové psychologie, zákonitosti vývoje2. Determinanty psychického vývoje, periodizace3. Integrační perioda (fyzické, psychické a sociální charakteristiky)4. Kulminační perioda (fyzické, psychické a sociální charakteristiky)5. Involuční perioda (fyzické, psychické a sociální charakteristiky)6. Psychická deprivace7. Poruchy vývoje, vývoj dítěte s ADHD8. Vývoj motorických funkcí9. Vývoj řeči10. Vývoj kresebného projevu11. Vývoj poznávacích a emočních procesů12. Vývoj charakteru a morálních vlastností13. Geneze osobnosti a sebepojetí

Získané způsobilosti

Student/ka:analyzuje základní vývojové úkoly ontogeneze, pochopí faktory podmiňující variabilitu psychického vývoje, posoudí odchylky vývoje od normy, aplikuje teoretické poznatky z ontogenetické psychologie, porozumí specifickým projevům dítěte s DMO a ADHD a vývojovým abnormalitám v dospělosti a stáří.

Literatura

Novotná, Lenka; Hříchová, Miloslava; Miňhová, Jana. Vývojová psychologie. Plzeň : Západočeská univerzita, 2004. ISBN 80-7043-281-0.Vágnerová, Marie. Vývojová psychologie : dětství, dospělost, stáří. Vyd. 1. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-308-0.Langmeier, Josef; Krejčířová, Dana; Langmeier, Miloš. Vývojová psychologie : s úvodem do vývojové neurofyziologie. 2. vyd. Praha : H & H, 2002. ISBN 80-7319-016-8.

Požadavky

Splnění písemného testu a individuální výstupy z vybraného tématu.Ke zkoušce: písemný test kombinovaný s ústní zkouškou

Garant

PhDr. Lenka Novotná

Vyučující

PhDr. Lenka Novotná