Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do klinické psychologie (KPS / UKPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / UKPK - Úvod do klinické psychologie, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření přednášek:1. Klinická psychologie jako aplikace psychologických věd a jako odpověď na potřeby praxe.2. Historie oboru ve světě a u nás.3. Profese klinického psychologa.4. Obecné principy psychického vývoje jako základu pro poznání psychických poruch.5. Psychologie nemocných a zdravotně postižených.6. Psychologické aspekty psychosomatických poruch v dětství a dospělosti.7. Emoční poruchy a poruchy chování v dětství a dospělosti.8. Poruchy příjmu potravy (mentální anorexie, mentální bulimie).9. Problémy způsobené alkoholem, jinými návykovými látkami, hazardními hrami.10. Psychologické diagnostiky. Stručný přehled.11. Psychoterapie u dětí a dospělých.12. Psychologie v rámci služeb pro rodinu s mentálně nebo tělesně postiženými pacienty.13. Exkurse.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni:se dobře orientovat v základech klinické psychologie, psychopatologie, psychologické diagnostiky a psychoterapie,správně pochopit formy spolupráce s klinickým psychologem,vhodně aplikovat poznatky z oblasti psychopatologie v práci s pacienty,správně používat klinických diagnostických metod v poznávání osobnosti pacienta,orientačně chápat význam a smysl diagnostických testových metod, kterých používá klinický psycholog.

Literatura

BAŠTECKÁ, B. Klinická psychologie v praxi. Vyd. 1. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-735-3.PLANTE, T. G. Současná klinická psychologie. Vyd. 1. Praha : Grada, 2001. ISBN 80-7169-963-2.

Požadavky

Vypracování a prezentace případové studie, zápočtový test.

Garant

Doc. PhDr. Jana Miňhová, CSc.